5 tullinger på sosiale medier

Tekst Henrik Manfredo Foto www

På de sosiale mediene – også blant dine venner – vil du alltid ha de som legger ut innlegg som du enten føler en sterk trang til å scrolle forbi, eller en like sterk trang til å ta debatten. Eller begge deler. Her er fem av de verste:

1: Konspirasjonsteoretikeren

Det slår aldri feil. Blant vennene dine har du minst en som deler omtrent alt h*n finner av konspirasjonsteorier. Enten det er 11. september, månelandingen, chemtrails, flat jord, planet x eller hva det nå er, så vil denne personen dele en masse linker fra YouTube av typen ”Denne videoen har blitt tatt ned før, skynd deg å se den før de sletter den igjen!” eller ”Sannheten om hvordan ”DE” kontrollerer alle medier”. ”DE” kontrollerer selvsagt alt gjennom særdeles innfløkte metoder – bortsett fra YouTube, Twitter, Facebook og eierne av bloggtjenestene de bruker. Jadda.

Det morsomme er at det er klin umulig å diskutere med dem. Faktasjekksidene er ”eid av DEM”, gjerne Rotschild, Soros, NWO eller andre skjulte maktstrukturer. De eier også alt annet, og kontrollerer alt. Og dersom man kommer med argumentet om hvorfor dette da får stå på YouTube, Facebook, Twitter osv, så blir man forklart – gjerne på en litt nedlatende måte – at det blir stående fordi ingen skal tro at de kontrollerer alt. Det må du da skjønne…

2: Den msm-hatende linkdeleren

Denne er relativt nært beslektet med konspirasjonsteoretikeren, men hører nesten utelukkende til på ytre høyre fløy. De er gjerne klimaskeptikere – klimabløffen er en gigantisk konspirasjon som bare er ute etter å dra til seg penger, og alle forskerne er godt betalt for å lyve (argumentet med at forskerne som er betalt av kullindustrien for å så tvil om klimasituasjonen får adskillig bedre betalt blir raskt forbigått i enhver diskusjon). I tillegg er de ”islamkritiske”, som vanligvis bare er et annet ord for at de lider av ren fremmedfrykt. De deler nesten alle sakene fra bloggene Resett, HRS og Document i tillegg til linker og videoer fra andre høyreekstreme nettsider som f.eks. Britain First. For disse er det først og fremst ”sosialistene” som har skylda for alt – og sosialistene i denne sammenhengen er alle som beveger seg en millimeter til venstre for høyrefløyen i FrP.

Denne gjengen hyller Listhaug og Trump for absolutt alt, og alle utdannede journalister i MSM (Main stream media – nå i det siste også kalt gammelmediene) er bare ute etter å hetse og sverte de to. Deres egne ”journalister”, som voldsmannen og bedrageren Tommy Robinson, løgneren og islamofoben Hege Storhaug og bloggergjengen i Resett og Document sitter selvsagt med den EGENTLIGE sannheten. Selv når den blir motbevist ved at de gang på gang blir tatt i faktafeil. For da er det bare sosialistene i MSM som juger…

3: Veganerfundamentalisten

Dette er også et fryktelig irriterende vesen som ofte kjennetegnes av dreads, hipsterskjegg og klær fra Fretex. Fordi h*n har sett ”lyset” og blitt veganer, så skal hele verden omvendes. Det deles linker fra de debunkede filmene ”Cowspiracy” og ”What The Health”, det deles påstander om at mennesket ikke er skapt for å spise kjøtt, og at kjøttindustrien har gjort oss avhengige av kjøtt. Og selv om det er helt riktig at det er mye skit i kjøttindustrien, så spiller det ingen rolle for fundamentalistene at det er forskjellige tilstander i forskjellige land. For fundamentalisten skjer akkurat det samme i kjøttindustrien i Norge som i land der det knapt finnes regler (som er der videoene de deler vanligvis kommer fra). Om det er dokumentert at dyrene har hatt et godt liv, så spiller det heller ingen rolle, for alle dyr skal ha de nøyaktig de samme rettighetene som de som er på toppen av næringskjeden. Om du i det hele tatt spiser animalske produkter – som vi omnivore mennesker faktisk er skapt for å spise, så skal du påføres mest mulig dårlig samvittighet.

For det holder ikke å tenke slik vi burde – å redusere både kjøttforbruk og sørge for gode standarder i industrien. Vi skal omvendes til deres religion slik at vi kan bli lydige disipler som sprer ordet slik de selv gjør…

4: Den kvasiintellektuelle

Denne har vanligvis et stort og godt ordforråd, og bruker det sammen med en rekke uttrykk fra engelsk og/eller fransk. Denne personen diskuterer alltid med en rekke svake argumenter basert på manglende kunnskap om emnet hn diskuterer, og når personen møter motargumenter som setter ham eller henne fast, så unngår vedkommede å svare, og velger heller å komme med en rekke andre argumenter som er enda lengre ut på viddene, eller aller helst – om hn klarer – argumenter som avleder diskusjonen fullstendig fra den opprinnelige. Stråmannsargumentene hagler, og jo lenger man presser den kvasiintellektuelle inn i et hjørne, jo hardere blir både stråmannsargumentene og personangrepene. Selvsagt fremført på en tilgjort tilbakelent måte slik at man KAN tolke det til at det ikke er et personangrep.

Den kvasiintellektuelle synes det er morsomt å være en drittsekk uten at motdebattanten oppfatter det. Når h*n blir avslørt skyr vedkommede ingen midler lenger, for debatten skal vinnes – koste hva det koste vil. Og det er helt greit å spille offerkortet sist. For da er den kvasiintellektuelle bare misforstått, og de andre debattantene er bøller…

5: Faktarytteren

Denne personen kan være vanvittig irriterende, ikke bare for de fire ovenstående, men også for alle andre. I diskusjon med denne bør du ha 100% dekning for alt du skriver til enhver tid. Påstandene dine skal kunne backes opp av statistikker, forskningsrapporter og kliniske bevis, ellers er ikke påstandene dine verdt noe som helst. Dersom du uttaler deg på muntlig vis i en debatt, eller ikke spesifiserer at du er noe usikker på tallene du legger frem blir du arrestert raskt av denne irriterende pedanten, og resten av argumentene dine blir tatt med en klype salt. Enhver påstand du kommer med blir faktasjekket ihjel, og nåde deg om du har tatt en prosent feil. Da viser du nemlig at du ikke har noe som helst grunnlag for å uttale deg, ettersom du åpenbart ikke vet hva du snakker om. Da er enhver mening du måtte komme med senere – for all fremtid – verdiløs. Selv om du har rett…

Og – om du skulle være i tvil, så tilhører undertegnede den siste kategorien. Det er et så til de grader gjennombevist faktum at du bare kan droppe å diskutere det!

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: