7500 par sko

I Moria-leiren i Hellas bor det anslagsvis 7500 barn. De mangler det meste her i livet, skolegang, helsehjelp, et trygt sted å bo, nok klær og mat.

Tekst Hjørdis Kurås Foto Katrin Glatz Brubakk m.fl.

Barn ned i 4 års alder er foreldreløse. Barn ned i 2 års alder driver med selvskading, den psykiske smerten er større enn den fysiske. Noen har vært i Norge i mange år, gått i norsk barnehage, på skole og snakker flytende norsk. Du finner barn som snakker halling i Moria-leiren i Hellas. I Norge står folk i mange år i kø for å bli adoptiv-foreldre, noen er så mange år i kø at de blir for gamle til å kunne adoptere. Erna sier Norge trenger flere barn, og mener samtidig Norge ikke skal ta imot barn fra Moria-leiren. Det er ikke disse barna eller barnefamiliene den politiske makten i Norge vil ha. Det er feil barn.

For å symbolisere hvor mange barn som lider i flyktningleiren har grupperingen «Evakuer barna fra Moria nå» startet innsamlingen av 7500 par barnesko. De ber Norge ta mer politisk ansvar.

På få dager er det etablert et stort nasjonalt nettverk av mennesker over hele landet, fra Kirkenes i nord til Mandal i sør, som ønsker å vise sitt engasjement og solidaritet med flyktningbarna. Nå er grupperingen «Evakuer barna fra Moria nå» i gang med å samle inn hele 7500 par sko. Like mange som det er barn i den greske flyktningleiren. Skoene vil brukes til en markering foran Stortinget 1. april for å utfordre regjeringen til handling. Etterpå sendes skoene til de som trenger det mest – barna i Moria.

Trenger flere sko

Initiativtakeren, barnepsykolog Katrin Glatz Brubakk, forteller at engasjementet rundt om i landet er overveldende. Både privatpersoner og bedrifter har så langt bidratt, og grupperingen ønsker nå sko fra alle som har noen å avse.
– Det er fantastisk å se hvor mange som er engasjerte i hver krik og krok av landet. Det står i grell kontrast til handlingslammelsen vi ser politisk, sier Brubakk.
– Dermed blir det å gi sko både en solidaritetsaksjon og en politisk markering. Vi er helt rørt over responsen. Dersom noen ønsker å bidra med sko, ta kontakt via facebooksiden «Evakuer barna fra Moria nå», sier Brubakk.

Humanitær katastrofe

Situasjonen for menneskene i Moria har nå utviklet seg til en humanitær katastrofe, ifølge barnepsykologen, som selv har jobbet i leiren åtte ganger, sammen med Leger Uten Grenser og Dråpen i Havet.
– Hva tenker du som barnepsykolog om at barn lever under slike forhold?
– Jeg er svært bekymret. Barna vil merkes for livet av å måtte bo i Moria. Mange er redde hele tiden, og utviklingen deres stopper opp. Jo lengre de bor der, jo mer skadet blir de, fastslår Brubakk og fortsetter:
– Vi krever at Norge tar initiativ til å finne de felleseuropeiske løsningene som må til for at de enslige mindreårige og barnefamiliene kan evakueres NÅ. Barna har ingen tid å miste.

Etterord

Innsamlingen har blitt gjort opp mot det som gruppen «Evakuer barna fra Moria nå» selv omtaler som historiens første heldigitale demonstrasjon, 1. april 2020. Grunnet korona-situasjonen ble det istedenfor Eidsvolls plass utenfor Stortinget valgt Sydstranda på Ulvøya hvor 7499 skopar ble plassert. Det siste paret tilhører Hamed (6) som skal plasseres der samtidig med demonstrasjonen.
– Hamed (6) døde i en brann i leiren Moria tidligere i år. Han får derfor ikke skoene sine. Skoene hans skal stå alene foran Stortinget. Det er for å minne politikerne på hva som skjedde med ham fordi han måtte fortsette å bo i leiren. På sosiale medier har mange tatt til orde for evakuering av barna i Moria under emneknaggen #evakuerbarnaframorianå. Tyskland og Luxembourg planlegger å hente 50 foreldreløse barn ut fra greske flyktningleirer grunnet bekymring knyttet til virusutbrudd. «Evakuer barna fra Moria nå» oppfordrer norske politikere til å gjøre det samme.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: