9. april

Tyske soldater foran jernbanestasjonen i Trondheim1

Den tyske krigsmaskinen invaderte Norge 9. april 1940. Hvordan var været? Vi har sett bilder fra senkningen av Blücher, det var snø i Døbaksundet. 9. april! 9. april, ikke helt som julekvelden på kjerringa, det var krig i Europa. Hvordan gikk diskusjonene? Arnulf Øverland og andre, Aksel Sandemose, Sandemose skildra stemninga i Oslo på dagen 9. April, og dette minner om stemninga etter Breivik.
Hvor ALVORLIG dette var, ses dermed, og boka Det svundne er en drøm av Sandemose lyser opp dette feltet. Sandemose var en dansk forfatter i Norge. Bodde ved Bunnefjorden, Nesodden, og flykta til Sverige 1941. Motstand!
I boka skildres flukt, og hvordan motstandsbevegelsen valgte ut folk, og livet i Stockholm blant emigrantene. John Torson, hovedperson, er skildret som Sandemose selv og det driftige i denne romanen er også anti selvbiografisk og romanen er glup.
Å se dermed 9. April 1940 eksistensielt er denne kronikkens formål.
Å ha friskt i minne all sprø tale rundt i Norge etter 22. Juli, viser til at 9. april og videre sikkert var preget av enda verre tale nordmenn i mellom, full forvirring!
Tyske soldater marsjerende nedover Karl Johan mens de sang så det ljomet! Deutschland über Alles!
Tyskland hadde rusta opp i mange år, og folk ble svimeslåtte over dette nøye planlagte angrepet!
Nazistenes maktovertagelse 1933, forberedt i mange år, nei, dette blir nervøst.
Man visste 9. april at det foregikk krig i Europa, at tyskerne ekspanderte, starta med angrepet på Polen 1. september 1939. Da erklærte England og Frankrike Tyskland krig. Og krig hadde foregått før da Tyskland inntok Østerrike og snart tok hele Tsjekkoslovakia.
Weltkrieg! Tyskland skal erobre verden!
Hans Fallada’s roman Kleiner Mann, was nun? Hva nå lille mann, skildrer forholdene i Tyskland i årene før 1933. Vondt. Det smertefulle her er visningen av at Tyskland brøt sammen som fornuftig nasjon og gikk på terror.
En terrorstat ble etablert, gjennommilitarisert, som gikk til angrep på verden. Hvorfor?
Miami Beach, Miami Vice, krigsromantikk ble spydd ut av propagandaministeriet til Joeseph Goebbels, og vi skjønner.
Kunsten å se dette virkelig er skremmende.
9. april kom denne krigsmaskinen nedover Karl Johan og pissa på oss!

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: