Leder

Torggata Blad nr. 1 - 2022, tema: omsorg

Leder

Tekst Redaksjonen

Å gi ut et nummer med omsorg som tema i disse tider forekommer redaksjonen en smule absurd.

Ukraina bombes sønder og sammen og vi ser den største flyktningstrømmen i Europa i nyere tid.

Putin beskrives som en gal psykopat som er kapabel til å ta i bruk atomvåpen for å beskytte sine interesser. NATO med flere sender høyteknologiske våpen som er med på å påføre russerne enorme tap. Det kan ikke bli én vinner som står igjen til slutt. Og lille Norge er nå oppført på fiendelista til russerne.

Vi kunne håpet på at NATOs sjef, Jens Stoltenberg, hadde vært en ringrev i diplomati og vært med på å dempe konflikten, men i stedet kommer overraskende innsiktsfulle utspill fra USAs tidligere ambassadør i Russland, Jack Matlock. Han skal visstnok være en av de få seriøse Russland-spesialistene i USA og skriver 15. februar:

«Siden Putins hovedkrav er en forsikring om at NATO ikke skal ta imot flere land som medlemmer, og spesifikt ikke Ukraina eller Georgia, ville det åpenbart ikke vært grunnlag for den nåværende krisen hvis det ikke hadde vært noen utvidelse av alliansen etter slutten av den kalde krigen, eller hvis utvidelsen hadde skjedd i harmoni med å bygge en sikkerhetsstruktur i Europa som inkluderte Russland.»

Vi kan ikke skjønne noe annet enn at NATO, EU og USA visste at de kom til å presse fram en situasjon hvor Putin og russerne måtte reagere som de har gjort.

Noen må gjøre den kjedelige jobben også. Ikke bare trykke på avtrekkeren, men utføre omtanke og gi omsorg der den trengs.
Foto: dogcity.ua.
Fra Dog City in Kyiv, drevet av Sandra Ishchenko. Senteret opererer nå som mottak for kjæledyr som har blitt forlatt av sine eiere.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: