Førstehjelpsskrin mot nyliberalisme
Mange har hørt om begrepet nyliberalisme, men har allikevel problemer med å definere det. Uklarheten skyldes hovedsakelig at tilhengerne av ideologien ivrer etter å benekte dens eksistens. Nyliberalismens anonymitet er både et symptom på, og årsaken til, at den har så stor makt. Dette er en smart strategi, for hvordan skal man kunne gjøre opprør mot idéer som stadig opptrer under ulike navn og som slik unndrar seg muligheten for å bli debattert? Hva ligger bak begreper som ordoliberalisme, markedsfundamentalisme eller paleo-liberal politikk? Tilhengerne av disse ideologiene gjør seg uangripelige gjennom å bruke mange navn. Istedenfor å diskutere politikken, ender man opp med å diskutere de ulike begrepene, og hva de inneholder eller forsøker å beskrive. På den måten skaper de en perfekt og ugjennomtrengelig tåke rundt det de egentlig holder på med.
Konsekvensene av nyliberalismen er derimot synlige overalt. Vi har satt oss fore å se nærmere på dette fenomenet, og om mulig, få det fram i dagslyset.
Nyliberalismens tankegods har spilt en hovedrolle i en mengde kriser, bl.a. finanskrisen i 2008, den langsomme kollapsen i offentlige velferdstilbud, som utdanning og helse, den har sørget for at barnefattigdommen er på vei tilbake, ført til epidemier av ensomhet og et fullstendig sammenbrudd i våre økosystemer. Den mest alvorlige virkningen av nyliberalismen er ikke den økonomiske krisen den er skyld i, men den politiske og den økologiske.
De som blir regnet som arkitektene bak nyliberalismen, er økonomene Hayek, Buchanan og Friedman, som i 1947 etablerte Mont Pelerin Society (MPS) i landsbyen Vevey i Sveits. Deres uttalte mål var blant annet å bygge ned staten, knuse fagforeninger og spre politikerforakt. I dag er MPS en del av Atlas Network, et verdensomspennende nettverk av ca. 500 konservative tenketanker, der også den norske Civita er medlem. Mange av disse tenketankene er sponset av noen av verdens rikeste og mest innflytelsesrike mennesker, innen økonomi, politikk og akademia. På bakgrunn av denne sørgelige fortellingen, som dessverre er hentet fra virkeligheten, har vi laget dette førstehjelpsskrinet som et verktøy vi håper vil hjelpe mot avmakt framkalt av nyliberalismens konsekvenser for samfunnet og naturen, med en blanding av ting til trøst og mottiltak.
Annonseaksjon
Vi hadde to helsides annonser i Klassekampen 04.10.22 og 07.10.22 i forbindelse med lanseringen av både Torggata Blads nyliberalismenummer og vårt heldags-seminar på Clarion Hotel The Hub i Oslo sentrum, tirsdag 4. oktober. Se program og foredragsholdere her >>