Årets beste utgivelser, sterkt subjektivt vurdert

Dromedar. Ololyga.
dromedar ololyga cover
Trioen Dromedar ble til en kvartett under produksjonen av sitt offisielle debut-album Ololyga. Produsenten Tobias Eide ble i løpet av prosessen integrert som den fjerde pukkelen på beistet og har inngått fast i spillerekka siden slippfesten i Hauskvartalet i sommer, som forøvrig var en av årets høydare på konsertfronten. Ololyga er oppsummeringen av impro-performance-bandets første 4 år, et spennende album som bryter med det meste av musikalske konvensjoner og strukturer og tar lytteren med på den ene turen etter den andre. Albumet markerer også starten på det nye Dromedar, som tar sin lyd og lekenhet i stadig nye retninger. Dromedar er lett det mest spennende bandet vi har i scena i dag, de risikerer alt på hver eneste konsert og skaper historiske øyeblikk av stor kunst hvorenn de opptrer. Ololyga er en portal til deres univers av lyder, stemninger og understrøm og framstår som fjorårets mest dristige og helstøpte verk.

Suzy Dahl. Sylskarp.
15.09.27 suzy dahl sylskarp
Ingvill Hammer har rekruttert et stjernelag til sitt band Suzy Dahl, og debuten Sylskarp består av sterke, gjennomarbeidete låter som drar solide veksler på Hammers studie- og fartstid i oslos rocka undergrunn.

Castro. The River Need.
the-river-need
Riktignok utgitt helt på tampen av 2014 og av meg tidligere utropt til årets album for det året. Det kjennes likevel naturlig å dra dette mesterverket inn i regnskapet for 2015, da det har satt en standard for rock som alt av årets produksjon i sjangeren må måles mot.

Tsarsten & The Freudian Slippers. Caravanserai.
caravanserai
Ragnhild Sarstens eget band-prosjekt har gjennom de siste 4 årene vokst til et stort og ambisiøst opplegg som stiller opptil 17 folk på scena. Caravanserai er oppsummeringen av FreudSlips første 4 år og er et helhetlig, konseptuelt verk hvilende på 13 låter av høy og gjennomarbeidet kvalitet. FreudSlips har levert flere gyldne konsertopplevelser det foregående året, med «gjennom vann»-konserten på Mir i november som et suverent høydepunkt.

Dr. Akbar & TøyenTotal. Kjærlighet. Håp. Revolusjon.
Dr Akbar Kjærlighet Håp Revolusjon (L1874513415
Dr. Akbars solo-prosjekt har vokst seg fram fra doktorens arbeidsbenk til et ambisiøst bandprosjekt som har rekruttert blant kapable og markante karakterer i den rocka undergrunnen og oversatt Doktorens drodlerier over alt som er morsomt i popmusikken de siste 50 åra til et hardtslående storbandkonsept som vi gjerne skulle sett mer til på scena enn det de har fått til. Det er dyrt og vanskelig å samle et sånt lag på scena og manglende offentlig respons på skiva er en del av forklaringa på at dette eventyrlige showet kun har vært framført ved en knapp håndfull anledninger siden debuten på Tøyen Postkontor i februar.

Andre utgivelser av interesse i året som gikk

Beglomeg. Eurokrjem.
Beglomeg er forfriskende annerledes i sin tilnærming til samtidig popmusikk og har med Eurokrjem laget et forstyrrende og besnærende verk som insisterer på sin egen virkelighetsforståelse og framtidsteori. Dansbart er det også.

Rundgren/Nicolaysen/Lindstrøm. Runddans.

70-talls legenden Todd Rundgren i samarbeid med lokale gærninger. Et verk som i likhet med Ololyga og Eurokrjem insisterer på sin egen virkelighet og bryter med alt av konvensjonelle forventninger. Runddans med samtidens deliriske forvirring.

Gautomatikk Band. Dæven søkke.
Mixtape gitt ut på tradd historisk format. Den sensitive undergrunnspoeten Gaute har fått nok av modernismens absurditeter og selvmotsigelser og angriper faenskapen med eksistensiell lyrikk og et band som drar veksler på studier av alt skjeivt og rart i den frika undergrunnsrocken de siste 30 åra og leverer med en intens energi. Gautomatikk blir store i inneværende år. «det handler om å spræng, æ sku ha gjort det læng»

Kollwitz. Dissonance.
Sterkt album med sterke låter om fremmedgjøring i kontekst av modernitetens sammenbrudd og apokalypse. En musikalsk og kunstnerisk triumf, skarpt produsert og blottet for oppmuntringer og positivitet og annet virkelighetsfjernt dill-dall. Et sterkt og overbevisende argument for å gi opp troen på menneskehet og sivilisasjon , danne et nihilistisk band og larme ut vrede, frustrasjon og forbannelser på full vreng.

Poltisk Hjærnesvikt AS. Et hus blir revet, et miljø begravd.

PHAS er dedikert til den klassiske Salten-pønken fra 80-tallet, som navnet mer enn antyder, en sammenblandet tributt til Salten-banda Hjertesvikt AS og Poltisk Avfall. PHAS spiller låter fra disse og andre som Svartedauen, Rognan Håndballlag, Sekunda Mannsverk, Hæmma Vekst m.fl. Tittelen på skiva understreker den allmenngyldige og tidløse verdien av hva de holder på med.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: