Blogger fra kulturlivet

[vc_row row_type=»row» text_align=»left» css_animation=»»][vc_column][vc_column_text]HAUSMANIA-FESTIVALEN begynner i dag med åpningen av utstillingen «Hjem kjære hjem» , en dokumentarisk utstilling som viser film og foto fra Brakkebygrenda, Lysopp Husmannsplass, Enebakkveien 37, Vestbredden, Hausmannsplatz og Hauskvartalet. Galleri Podium kl 18!
Det blir performance med Crotonic X, samtale med arkitekt Frederica Miller, en sentral figur i utarbeidelsen av den gjeldende Reguleringsplanen, med tema Framtid for Hauskvartalet.
Mr.Orkester spiller opp til dans etter praten.

 

hausfestival 2016

 

Fra våren av begynner Oslos underskoger å våkne til liv og utover sommeren går alle ville veksters summing og brumming sammen i et crescendo til vi når sommernivået omtrent på disse tider. Oslo er på dette tidspunktet i startfasen på en kontinuerlig pop-, rock- og kunstfestival som pumper og går på ørten forskjellige scener, klubber og gallerier uten stopp til et godt stykke ut i september. Denne stakkars skribenten prøver å følge mer enn litt halvhjerta med på det om skjer og rapportere om det underveis. Jeg går mine allerede svekka bein av meg og får med meg en stor porsjon av skjellsettende og hårreisende oplevelser,men jeg får jo aldri tid til å omtale mine opplevelser på det elaborerte vis jeg ønsker å ha som standard. For i det hele tatt å få klemt guffa ut av tuben må jeg senke litt på ønsket standard, forkorte og forenkle. Jeg tar et kort tilbakeblikk på de siste par uker og drar opp det jeg ville skrevet utførlig om hvis jeg hadde hatt kapasiteten.

 

NEGATIV er det skrikende nye tilskuddet til hovedstadens allerede rike og mangfoldige punk-scene. Bandet består av Daniel fra Internt Oppgjør og Sigrun fra Discunt, begge fra Jenkem Warriors, Erik fra Strukturell Vold og Kenneth fra Knuste Ruter, böyen beng og Endless Tinnitus. Jeg så dem første gang på den nye husvognplassen i Hauskvartalet, Hausmannsplatz, som jeg forøvrig også burde skrevet noe mer utførlig om. Brakktomten i Brenneriveien 1 ble fylt opp med mobile boenheter og sikret som en stående protestaksjon mot nedleggelsen av de boligsosiale intensjonene i Hauskvartalet. Hausmannsplatz er truet med tvungen utkastelse, men i dag starter Hausmania-festivalen og storstilt politiaksjon står ikke på programmet.

 

Tilbake til Negativ, et brennende aktuelt band bestående av velprøvde folk som veit hva de vil. Vi så dem igjen på punk/metall-aften på Blitz sist lørdag og de bekreftet igjen at de er ute etter blod og skalper og en vei ut. Negativ er defintitvt den store nyheten på den lokale punkfronten, som forøvrig syder av aktualitet og nyheter om dagen.

 

Hadde jeg hatt tid til det ville jeg ha skrevet engasjert og utførlig om Danger!Man og Lucky Malice, deres splitt-album «Handicap» og ikke minst den fantastiske slippfesten deres på 53 forrige torsdag. Videre hadde det vært på sin plass med en omtale av splitt-EP’en til Internt Oppgjør og Discunt, to spennende band fra den yngre generasjonen av oslo-punk. Internt Oppgjør, husbandet fra det nedleggingstruede bokollektivet Vestbredden, viste seg fram som det sinteste bandet på Den Store Boligkrisa 2016, Hauskvartalets protestfest på Rådhusplassen 7. mai. Discunt er en av de larmende bastioner for skjeiv punk som har tatt sin plass og gjort seg bemerket i scena i de siste par åra. En mer utførlig og dedikert omtale vil med tid og stund bli å finne her.

 

Galleriet Podium på Hausmania har hatt en spennende sesong så langt i år, med flere spennende utstillinger og evenementer. De siste par ukene har vært viet «Chicks & Cocks«, et faglig eksperiment kuratert av Petr Svarovsky. I ett år har han veiledet og kuratert en nybegynner uten forutgående utdannelse og erfaring fram til denne samlingen portretter av høns og hans. Tilfeldigvis omtrent sammenfallende i tid med viraken rundt den malende arrestforvalteren i Tromsø, som uten foregående øvelse produserte sin utstilling på fritiden, i garasjen med no attåt, over noen få uker. En kritisk drøfting av intensjoner og innhold i disse to utstillingene kunne vært interessant å jobbe med om tiden ga seg, men det gjør den ikke. Vi var innom Podium sist fredag, når de var vertskap for 10-årsfesten til Torpedo Bokhandel. Torpedo var fram til 2010 tilknyttet Hausmania og drev sin virksomhet fra et lokale i hjørnegården H42. De sa opp kontrakten kort tid etter at kommunen kastet ut de øvrige beboerne og forseglet gården, da de strukturelle grepene kommunen gjorde begrenset og forringet brukskvaliteten på lokalene. Torpedo har siden fristet en omflakkende tilværelse på byens utleiemarked. I en samtale med Karen fra Torpedo røper hun at flyttingen kom som en følge av hva de opplevde som press fra kommunens side, og at de hele tiden og i tiltagende grad har lengtet tilbake. Som medvirkende i styringen av Hausmania tenker jeg at det ville vært et pluss for kulturhuset om Torpedo kom tilbake.

 

Torpedos 10-årsfest i bakgården på Podium, Hausmania
Torpedos 10-årsfest i bakgården på Podium, Hausmania

 

 

Podium er forøvrig, vertskap for deler av åpningsprogrammet på Hausmaniafestivalen som starter i dag, som nevnt i ingressen.
Prosjektskolen avholder i disse dagene andreårsstudentenes avslutningsutstilling, og elevutstillinger på PS er generelt verdt å få med seg. Flere av de utstillende er tatt inn på akademi, og har en sannsynlig framtid som profesjonelle kunstnere, noe som ser ut til å være et gjentagende mønster og vel vitnende om det ambisisøse nivået skolen legger opp til i sin undervisningsplan. Undertegnede og fotograf Karlsen var innom og kan trygt anbefale andre å gjøre det samme om dere har tid.

 

Onsdag hadde vi redaksjonsmøte i Epic Forlag, hvor vi godkjente prøvetrykken av fotoboken «Hausmanitter», viet fotografen Marius Immersteins portretter av folk han har truffet på Hausmania, og gjorde de siste redigeringene av følgetekstene. Vi kom 99% ajour og er nå optimister med tanke på å slippe boka allerede i slutten av juni. Samtidig har pakkene med Stein Holtes rykende ferske diktsamling «Wildenvey» ankommet, og det blir slipp på den på Alexandria mandag 6. juni.

 

Etter redaksjonsmøtet dro jeg med Karlsen og Annette ut til Hovedøya for å ta det som for meg var årets første tur med Karlsens arendals-snekke Moradi. Marit sluttet seg til oss på ferga og ble med på en sakte spinn med badepause i Malmøy-bassenget. Karlsen og Marit mønstret av på Sørenga kl 18.30 for å delta på en siste innøving av sett med Oslo Hardkor før opptreden på Hausmaniafestivalen. Annette og undertegnede tok en ekstra spinn rundt Hovedøya og Lindøya i den intense aftensola og regnet med å ha god tid til å rekke Alle Gode Tings slipp-konsert for den nye EP*en «Kabelkrøll» på Mir når vi landet Moradi på Hovedøya litt over kl 8. Lite ante vi om at det ville gå fortsatt 3 timer før vi kunne entre Rådhusplassen til fots.Takket være dårlig beredskap og betydelig underkapasitet hos Oslo-fergene, de hadde kun en båt i trafikk på samtlige større holmer, gikk vi glipp av Alle Gode Tings stolte egenfeiring på Lufthavna. Vi får imidlertid sjansen igjen på Hausmania på lørdag.

 

I dag åpner som nevnt Hausmaniafestivalen, og det blir stedet å henge ut de nærmeste 100 timene. Rett over helga kommer gårdsplassen på Hausmania til å bli bygg- og anleggsplass for resten av sommeren, så denne langhelga blir, med noe forbehold, det siste kollektive sprell på hjemmebane for alle de begavede entusiastene på Hausmania på denne siden av sommeren. Det er lovet et friskt og spennende program, som er delvis og langt på vei satt i skrivende stund. Sjekk ut eventene på fb.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: