Brev til Nycomed

Spørsmål vedrørende endring av emballasjen
på deres produkt Saliva – sitronsmak.

Tekst & llustrasjon Maria Vagle

Jeg vil gjerne gi uttrykk for noen betraktinger vedrørene deres produkt Saliva – sitronsmak. I flere år har jeg vært en flittig og fornøyd bruker av overnevnte produkt mot munntørrhet.

Da jeg begynte å bli plaget av munntørrhet for flere år siden begynte jeg letingen etter noe som kunne lindre ubehaget. Etter å ha prøvd mange ulike produkter kom jeg fram til at deres Saliva – sitronsmak var det som fungerte best for meg.
Den naturlige syrlige smaken stimulerte spyttproduksjonen på en akkurat passelig måte og tabletten varte lenge. Jeg bruker tablettene mest i forbindelse med innsovning og har funnet ut at det å legge en tablett bak jekslene i overkjeven, og la den hvile der, gir akkurat passe stimulering av spyttsekresjonen, slik at jeg rekker å sovne før ubehaget fra munntørrheten gjør seg gjeldende.

For et par dager siden gikk jeg til apoteket for å kjøpe en ny boks fordi den gamle var tom. Det har forresten ofte vært vanskelig å få tak i Saliva – sitronsmak på mitt lokale apotek, sant og si ved flere apotek i min umiddelbare nærhet, så da jeg så den velkjente gule etiketten på produktet tok jeg fornøyd med meg boksen til kassen.

Fig. 1 * Målt fra utsiden av boksen, på øyemål, med linjal ** Det må tilføyes at den nye boksen er en sylinder med en oval grunnflate, mens den gamle har en sirkelformet grunnflate, noe som vil få betydning for mengden medgått plast. Ved bruk av matematiske utregninger er jeg kommet fram til at den nye boksen likevel inneholder en hel del mer plast enn den gamle.

Da jeg kom hjem stusset jeg idet jeg tok boksen opp av vesken; den var litt smalere enn boksen jeg har kjøpt tidligere og langt høyere, nesten dobbelt så høy. (se fig. 1) Dette hadde jeg ikke lagt merke til da jeg var på apoteket. Kanskje var det flere tabletter i boksen, tenkte jeg, men på etiketten stod det, som før, at innholdet var 100 tabletter. Da jeg åpnet boksen kunne jeg konstatere at den bare var ørlitt mer enn halvfull. I disse tider da jeg gjør alt jeg kan for å redusere mitt plastforbruk er jeg forundret over at dere har nesten fordoblet mengden plast i deres produkt – og det tilsynelatende til ingen nytte?

Jeg trengte et svar. Dagen etter gikk jeg derfor tilbake til apoteket og spurte den vennlige damen i kassa om hun kunne gi meg en forklaring. Hun sa først at hun ikke visste, men så kom hun på at det muligens kunne ha noe med pakningsvedlegget å gjøre. Fra tid til annen blir apotekene pålagt å endre informasjonen på disse, noe som kan føre til at de trenger plass til mer tekst på etiketten og at det følgelig var nødvendig med en større boks. Beroliget gikk jeg hjem, for det var altså en grunn til endringen av størrelsen på boksen, det var for å gi meg mer informasjon.

Da jeg kom hjem var min nysgjerrighet så stor at jeg fant fram den gamle boksen og sammenlignet hva som stod på de to ulike etikettene, men de var så godt som identiske. Det var kun to korte linjer med ekstra informasjon på den nye boksen, altså ikke nok til å forsvare å måtte lage en større boks til samme antall og volum med tabletter.

Jeg er i prinsippet ikke motstander av å fornye formgiving av emballasje og synes kanskje den nye boksen er nokså stilig, faktisk litt mer elegant enn den gamle. Samtidig var jeg også fornøyd med den gamle, noe mer trauste formen som signaliserte apotek og tabletter. Den nye formen gir meg assosiasjoner mer mot deodorant eller parfyme.

Til slutt vil jeg bare tilføye at den gamle boksen er enklere i bruk, da den har et praktisk skrulokk og en stor åpning slik at man lett kan ta ut en tablett. Den nye har et slags klem-og-løft-lokk og en smal åpning slik at man må helle ut tablettene, med det resultat at man fort heller ut for mange som man så må putte tilbake igjen i boksen.

Om det skulle være en god grunn for å tilføre produktets emballasje en fånyttig mengde plast og dertil gjøre den mindre praktisk i bruk, vil jeg sette pris på å høre fra dere.

Vennlig hilsen
Maria Vagle
Oslo 03.10.19

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: