By

(att. Thale Husemoen)

Jeg larmer. Med sjarm. Gjennom gatene i Oslo, ned til en sti ned til hav og opp til fjell. Oslogryta er meget skjev. Meget lav, og den sjarmen byen har fins i Torggata. Nå, det var ikke slik før, turistene flyr Karl Johan, og før var Akersgata Fleet street, det er også nå Torggata, vi bringer nyheter fra gata! Så nær som mulig! Intervjuer bare de rette! I dag søndag og en del butikker er åpne.
Mustang Sally og slikt, det åpner vel tolv veit jeg, men jeg er her og er munter. Torggata er som en badeball, som sklir gjennom fra Akerselva til Domkirken, og videre spretter vekk til fade out ned Kirkegata.

Torggata blomstrer mot sommer. Som kommer. The Lillos er til stede neste sommer, alltid neste gang, aldri ellers, De Lillos, er jo et Osloband av beste merke! Fett! Pub til pub – sko med Øystein, og henger ute ei uke tel! Med Delillos! Når du en gang kommer til sommeren! Den gamle tonen til Delillos på beste vestkant minnes jeg til BarBeint og Felix ved Solli plass der jeg gikk mye late night i 90-åra første del, der var de til stede blant alle bartenderne.
Lars Lillo-Stenberg vokst opp på Frogner av skuespillerforeldre og gikk på Steinerskolen, en norsk typisk mytologi, der flere kjente har gått som Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg.
En gang var folk opptatte av dette, nå er alt greit, både Steiner og Montessori, Oslo er mer rolig mangslungen enn før.

Man går Akersgata og helt ned fra opp, til Ullevålsveien, disse traversene i byen er hemmelige. Dette kryss tvers – mønsteret i Kvadraturen er hellig! Ned mot havet, havna, Akershus festning, her skal byen ligge!

Og vi ser byen som en båt som går fra land, fra Vippetangen, fra Egertorget, vi suser mot havet! Til Tjuvholmen, under Ekebergåsen, vi rammer dette inn til bunnen av Bunnefjorden og til Asker. Så schwung opp i Holmenkollåsen og Grefsenkollen, Linderudkollen, enkle navn! Holmen, Linderud, Grefsen, Ekeberg-berget, og sletta, Ekeberg sletta!
Den lange linja Trondheimsveien med en strekk til Carl Berner og så svakt vinkla til venstre til Sinsen

Og det er Storo, opp til Disen-platået, så rett opp kollen!

Tar utgangspunkt videre i Ekebergsletta til Holtet og ned ut mot Sæter og vi daler ned til Hauketo og Holmlia til Hvervenbukta. Ved grensa!
Ljan, har en sjarm som man blir tullerusk over, landskapet rundt den gamle elva Ljorn, som kommer fra Nøklevann. Fett!
Ljan er det stedet jeg vokste opp, ned Herregårdsveien til Fiskevollbukta, vi begynte å bade på Katten, Siksakveien ned fra Ljan stasjon, den gammelgule. Nordstrand stasjon den hvite, og vi husker Bekkelaget før tunnellen
Nå braker det løs til Bjørvika og Sørenga, Gamlebyen Middelalderpark med vannspeil, speil deg i historia St. Halvard! Fra Drammen! Lier!
Harald Hardråde bygde byen og byens navn er polsk inspirert, ut fra polsk betyr Oslo Den søte innerst i viken, eller den søte, eller det søte verk. Den søte by, med det store hjerte! Uten smerte! Glansbildet av Oslo da man anla byen her ved Alna er å ta og føle på nå da! Fantastisk plassering! Perfekt!Hvilket syn!
Så la de byen i ly av Nesodden!
Og Oslo er innfallsporten til Norge i det hele tatt fra syd! Sjølve knutepunktet, by og land hand i hand!

Mannen med lorgnetten kommer på toalettet i Kirkeristen under kirka for et møte med to folk og de snakker løst og fast inntil de kommer til saken.
De tar seg en cola og drømmer om en by med mening. Den må henge sammen, den er for mye opphengt i sine enklaver! Oslo skal bli by, storby! Og vi beregnes å vokse mye fort nå noen år og det bygges boligfelt mot Oppegård, og trikken gjennom Grünerløkka er overfylt, nesten som Bangla Desh!

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: