Torggata Blad sensurerer dikt

«Jeg ser du har sendt inn… dikt.» Min kollega i Torggata Blad er merkbart brydd. Det var ikke dette han hadde tenkt seg.

Tekst: Stein Holte Foto: webverket.no

Mange måter å skrive det på. Men hva er egentlig pønken? Er pønk en mote? En bevegelse? Eller er det rett og slett bare musikk?

Jeg tenkte at det kanskje var en velkommen avveksling fra alt dette andre kvasisaklige pisset denne blekka er full av men neida. Poesi er for puddinger. I hvert fall ikke for seriøse tidsskrift som TB.

Reaksjonen er symptomatisk for dette samfunnets forhold til poesi. Spør du etter poesi i en gjennomsnittlig bokhandel ser ekspeditøren rart på deg før hun pliktskyldigst viser meg en håndfull støvete diktsamlinger på en hylle lengst ned innerst i kroken. Universitetsbokhandelen har i sin akademiske visdom og framsynthet kuttet ut poesi helt og holdent.

Poesien får ta litt av skylda sjøl. Det er grenser for hvor mye så kaldt språkkritiske postmoderne genistreker som «Havet/stille/blått/og dypt/ vondt og dypt» at det er verdt å felle trær for. Alt for mye moderne poesi er snobbete; ekskluderende, narsissistisk og kort sagt det reneste sludder. Symptomatisk for vår tid. Men egentlig er poesien noe dypt og fundamentalt i selve det å være menneske. Jada jeg er klar over at den forrige setningen er pretensiøs og svulstig men i og med at jeg er Norges beste poet kan jeg tillate meg det.
Satt på spissen kan man si at skriftspråket ble oppfunnet for å formidle poesi. De eldste skriftlige kilder vi kjenner er ordtak, myter og poesi. Det gikk lang tid før man begynte å bruke bokstavene til handel og foreninger og hele det faenskapet der. Tegneserieforfatteren Alan Moore har sagt at i middelalderen var man mer redd for poeter enn trollmenn. En trollmann kunne gjøre armene dine til kaninlabber eller noe annet irriterende men en poet kunne gjøre ettermælet ditt til latter i århundrer.

Jeg mener at vi mennesker i vårt samfunn er totalt på tur. Vi har mistet kontakten med det innerste som er grunnlaget for det å være menneske. En tigger utenfor et supermarked som vrimler av mat er selve bildet på den absurde situasjonen vi har brakt oss sjøl inn i. Vi går over lik for å forplante oss men holder på å utrydde oss sjøl som art. Jeg føler at poesiens posisjon i samfunnet er et symptom på Homo Sapiens’ kontakt med virkeligheten. Det smerter meg at Torggata Blad nører opp under dette.
Så det så!

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: