Din borgerplikt

leder

Din borgerplikt

Når du leser dette har du sannsynligvis gått inn i båsen og gjort ditt for å opprettholde myten om demokratiet, eller du er i ferd med å gjøre det. Flink gutt, eller flink pike, eller flink hva nå enn du kaller deg.

Tekst Redaksjonen v/Stein Holte

Men før du setter deg ned foran skjermen igjen, klapper deg på magen og gratulerer deg sjøl med at du har gjort din borgerplikt, kan du jo ofre en tanke eller to på dette:

Din stemme betyr svært lite

Norsk etterkrigspolitikk har vært basert på illusjonen om at den store motsetningen går mellom Arbeiderpartiet og Høyre. Arbeid mot kapital, liksom. Det stemte nok en gang i en fjern fortid, men særlig de siste 40 åra har disse to partiene samarbeidet om å rive ned sosialdemokratiet og erstatte det med en blanding av markedsstyrt nyliberalisme og korporativ fascisme. De andre partiene har fungert som støttepartier, og har, om de har vært heldige, fått gjennomført et par av sine hjertesaker som takk. Stortinget skal visstnok gjenspeile et representativt utvalg av oss, men representantene består mer og mer av broilere, karrierister og spyttslikkere. Stadig færre av dem har noe særlig yrkeserfaring. De lever i sin egen isolerte verden. Det er på tide å skifte ut hele det foreldete partisystemet. Slik det fungerer i dag er det bare taktikkeri, taskenspill og brutte valgløfter.

Det er ikke politikerne som styrer verden

Politikerne er bare lakeier for de som virkelig styrer verden. Det vil si spekulantene i børs og finansverdenen. Gigantene i teknologi-, energi-, legemiddel-, og våpenindustrien. De store korporasjonene. De uanstendig rike. Den notoriske 0,1 prosenten. Ingen vits å fortsette å ramse opp. Hvem som helst av verdens 10 rikeste menn (ja, de er menn), har penger nok til å løse verdens sultproblemer eller vaksinere hele verden. Men i all sin grådighet er de heller i ferd med å kjøre oss alle utfor stupet.

Du har ikke gjort din borgerplikt

Din borgerplikt er å kjempe for alt du har kjært. Ikke nødvendigvis dø, men i det minste blø litt, om så det gjelder. Din borgerplikt er å behandle dine medmennesker som nettopp det. Likeverdige medmennesker. Å erkjenne at vi lever i et samfunn, og i et samfunn har alle lik rett til å dele godene og være med på å produsere dem. Din borgerplikt er å ikke finne deg i urettferdighet hverken mot deg selv eller andre. Du skal bekjempe ulikhet og gjøre ditt til at ikke hele den jævla kloden går til helvete. Din viktigste borgerplikt skal du gjøre mellom valgene. Og ikke bare på Twitter.

Elefanten i stortingssalen

Likevel er det ikke helt bortkastet å stemme. Ikke hvis du stemmer på et parti som bekjemper de mørke kreftene. Men de partiene er i sørgelig mindretall. Den eneste holdbare løsningen på sikt er å gå løs på elefanten i stortingssalen, i offentligheten og i de fleste menneskers bevissthet. Nemlig selve det globale økonomiske systemet som terroriserer oss.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: