Dromedar og Freaky Stars

Dromedar og Freaky Stars

Dromedar har gjennom en årrekke vært et av Hausmanias mest markante musikkforetak. Med sitt spesielle uttrykk har de fått gjennomslag i så vel den rocka undergrunnen som på den hippe klubbscena, og ikke minst i kunstkretsene.

Tekst Harald Lange Framhevet foto Konstantinos Dimitriadis

Dromedar – Your House

Dromedar består av Annette Stav-Jo, sanger og tangenter, Tobias Eide, tangenter, strenger og produksjon, Tommi Dammstuen, slagverk, produksjon og video.

I 2020 har de grunnet omstendighetene ikke vært like konsertaktive som de pleier, men de har ikke ligget på latsiden av den grunn. Tidlig i sommer slapp de singlen og videoen «Your House», basert på en nyinnspilling av denne låten som har inngått fast i bandets livereportoar siden 2013, og som finnes i en tidligere versjon på deres debutalbum fra 2015, «ololyga».

«Your House» er basert på en enkel og insisterende beat hamret inn i nådeløs og straffende repetisjon. Over denne messer Annette sitt budskap om at hun kommer på besøk hjemme hos deg, siden hun ikke lenger har noen steder å være. Det høres mer ut som en trussel enn et løfte, og oppfordringen om å la lyset stå på, toppes i et desperat utrop i de mest intense partiene. Midtveis tas låta ned til et roligere parti, og Annette forsikrer at hennes intensjoner er kjærlige, ikke destruktive, før beaten igjen slår inn og en avsluttende gjentagelse av låtas hovedmotiv ender i et manisk og desperat crescendo av en oppfordring om å la lyset være på.

Videoen som ledsager låta er en kledelig illustrerende øvelse i motkultur, i enkelhet basert på en leken utflukt langs Akerselva, fra Hausmania til Lambda, i selskap med Annette og hennes fargerike venner.

Avslutningen skrikes i videoen ut mot det nye Munch-museet i Bjørvika, som kanskje ikke er klare for hva som kommer, men som i alle fall har lyset på hele natta.

Foto: Åse Karlsen

Noen elsker Hausmania

«freaky stars» ble urframført med kor og fullt arrangement under Hausmaniafestivalen i år. Annette ville lage en høysang for Hausmania, et anthem, og det har hun på alle måter fått til. Dette framstår som en uforbeholden erklæring av kjærlighet til det omstridte kulturhuset som hører sjeldenhetene til. Det er gripende og rørende, og som tilhører får man lyst til å være med på dette, uavhengig av hva man ellers måtte mene om Hausmania.

Urframføringen gjorde et mektig inntrykk på festivalpublikummet og var et desidert høydepunkt i et festivalprogram som for øvrig var spekket med høyverdig og aktuelt innhold. Balladen er stor og luftig med et enkelt refreng på gjentagelse av tittelen. Teksten er en lyrisk oppsummering av Hausmanias historie og status, og en oppfordring til hausmanittene om å skinne som de rare stjernene de er.

«Twenty years of history, putting down our energy, we got plenty of reasons to show who we are.»

Låta og arrangementet ligger litt på siden av Dromedars generelle estetikk, men er helt i tråd med Annettes utvikling som låtskriver i mer tradisjonell forstand, jfr. fjorårets «Playing with Illusions».

FREAKY STARS – Dromedar & Hausmania All-Star-Band

Freaky Stars: Dromedar, Oslo Hardkor, El Pueblo, FRVLDZ, Ragnar og den fjerneste slektningen. Humble thanks to artists and musicians and all inspiration and learning through the years of Hausmania.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: