EN HEDERSMANS BEGRAVELSE

torshov

Arne Johnny Andreassen (1926 – 2015)

Arne Johnny Andreassen ble bisatt i Torshov Kirke den trettende oktober 2015. Jeg kjente ikke Arne Johnny, men min venn, advokaten, som var og er hans bobestyrer, hadde bedt meg lese dikt i begravelsen hans. Det var ventet at hans 95 årige søster og hennes datter ville dukke opp men de kom ikke. Det var jeg, bobestyreren, organisten og kirkesangeren. presten og fire representanter fra begravelsesbyrået som var til stede da Arne Johnny fikk sin avskjed med livet, et steinkast fra der han bodde mesteparten av sine dager på orda.

Dette høres ut som en trist historie fra Kristoffer Schau sin eminente bok «På vegne av venner». Men jeg tror ikke det var sånn. Arne Johnny ble født på Bjølsen som en del av en stor barneflokk som han var den nest siste gjenlevende av- Han traff sin kjære kone, Liv Marie, tidlig i livet og de levde etter sigende et barnløst men godt liv sammen til hun døde i 2010. Han var en av dem som bygde landet., bokstavelig talt. Han var bygningsarbeider og fagforeningsmann- Det blir sagt at han alltid møtte sine arbeidsgivere og motforhandlere. selv om han betraktet dem som sine fiender, med respekt og verdighet. Etter å ha levd en relativt sett nøysom pensjonisttilværelse vant ekteparet flerfoldige millionøser i Lotto for en seks sju år sida. De delte dem villig vekk med organisasjoner som Frelsesarmeen og Fattighuset. Det som er igjen går også til lignende organisasjoner.

Arne Johnny var kjent for sitt gode humør og smittende latter. Han var sprek, dog noe tunghørt, på slutten av sitt liv, og pleide å dra på dans på Dovrehallen like til det siste. Jeg tipper at kompiser derfra ville dukket opp i bisettelsen hvis noen av oss som var der hadde visst hvordan vi skulle kontakte dem. Uansett var han en mann son satte spor etter seg og som nå er gått inn i dette ukjente mylderet for ettertiden som de aller fleste av oss vil bli en del av.

Det ble en fin og verdig avskjed. Fra den vakre soloinnledningssangen Ave Maria og prestens innledning til avslutningen. Jeg leste mitt dikt «De døde» som jeg også leste i min fars begravelse i januar i år. Det føyet seg fint inn i prestens tale med tema fra Predikeren og Johannes Åpenbaring (ikke den apokalyptiske delen). Etter sluttsangen «No ser eg atter slike fjell og dalar» fulgte vi etter kistebærerne fra begravelsesbyrået. Presten, advokaten og jeg. Vi så kisten legges inn i bilen som tok hedersmannen Arne Johnny Andreassen med på sin siste reise her i denne verden..

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: