Neshorn i krenkelighetens glassmagasin

Stein Holte har gitt ut sin femte diktsamling. Innholdet utgjør en tour-de-force av krenkninger og overskridelser av den offentlige takt og tone.

Tekst: Harald Lange

«En Motbydelig Feit Kvinne» er tross sitt beskjedne format et imponerende verk på flere måter. Omslagets stofflighet og detaljrike visuelle utforming gir inntrykk av noe vesentlig og opphøyet, et slags materielt alvor.

Mellom permene har Holte sluppet sin indre farkoman løs i en uhemma orgie av poetiserte fordommer, fornærmelser, blasfemi og forakt for «godhet» og syke folk. Harald Sverdrups «Øvelser i hjemlig diskriminering» er en referanse som tidlig melder seg i en bok som åpner med en trigger warning. Roald Dahls rampete rim virker også å være en ikke altfor fjern slektning.

Den rampete Holte stormer fram som en flokk neshorn i krenkelighetens glassmagasin mellom disse permene, og ingen blir skånet. Formen og presentasjonen antyder en slags protest mot svinnende språklig handlingsrom innenfor rammene av den nye korrektheten. Det følger en eim av guffent ekkokammer av et slikt postulat og versene i boka stiliserer da også det frimodige og hensynsløse språket som uttrykkes på verdens fysiske og virtuelle dovegger. Den kvalmende pesingen fra en million digitale gutterom, dette er poesi ut fra gamergate og alt-right-kommentariatet. Forakt for syke, fattige og bevegelseshemmede, objektifiserende kvinnesyn og feministhat, blatant anti-semittisme, generelt fremmedhat, islamofobiske karakteriseringer, smedevers om venstre-intellektuelle kunstneres og aktivisters dobbeltmoral, alle ingrediensene som skal til for å slå an som en Stutum for det 21. århundre.

Holte skal ha for iveren og energien han legger i å utfordre handlingsrommet gjennom en tour-de-force av krenkninger og overskridelser av den offentlige takt og tone, men i forsøket på å fange tidsånden gjør han seg sårbar og utsatt for å bli et vedheng til den. Det er et skrekkelig scenarie dersom det parodierte overgår parodien og blir en manifestert tragedie. Han kaller på latteren, selvsagt, men det er en nervøs latter som flere ganger setter seg fast i halsen. Om dette vrengebildet sier noe om vår generelle tilstand er det lite å glede seg over. Om man da ikke gir seg over og heier på vekterne når de banker sjuke og skada folk.


En Motbydelig Feit Kvinne
dikt
81 sider
epic.no 2019

Boka kan kjøpes for 250 kr fra www.epic.no.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: