Exotic Cancer – fripostigheter i pastell

Exotic Cancer – fripostigheter i pastell

Den australske kunstneren og designeren Exotic Cancer utforsker menneskenaturens foruroligende sider sett fra sexarbeiderens synsvinkel.

Tekst redaksjonen

I 2020 lot sexarbeideraktivisten og samfunnsdebattanten som twittrer under profilen @HilsenHannah, og som blogger fra plattformen https://www.patreon.com/hilsenhannah, Torggata Blad republisere hennes artikkel «De Glemte Spørsmålene», der hun løftet fram viktige og ubehagelige problemstillinger som bl.a. gjaldt sexarbeidernes situasjon under pandemien.

Via Hannahs utrettelige blogging har Torggata Blads redaksjonsmedlemmer blitt gjort oppmerksomme på virksomheten til en annen interessant sexarbeideraktivist – den australske designeren og kunstneren som opererer under pseudonymet Exotic Cancer.

I tillegg til å produsere et bredt sortiment av klær, smykker, klistremerker, prints, magneter, mobildeksler, buttplugs, notisbøker, m.m. – alt prydet med misantropiske og sex-satiriske uttrykk og slagord – har hun også laget to glimrende illustrerte bøker. De jordbærisrosa bokomslagene gir muligens først et søtt og naivt inntrykk, men dette begynner straks å krakelere når man leser titlene: «Honest dating profiles» og «Shit men say in strip clubs». Søtt og naivt passer heller ikke som karakteristikk på det ufiltrerte innholdet som snarere byr på en nådeløs karikering av hhv. dating-kultur og strippeklubbkunder – eller strippere, for den saks skyld.

Som stripper, SoMe-profil og dingse-designer er Exotic Cancer en viktig og suveren aktør. Hennes måte å uttrykke seg på sprer kunnskap og bygger ned fordommer. Men som illustratør og satire-bok-skaper er hun virkelig briljant. Tekstene og tegningene klarer å balansere det ekle, tragiske og skremmende med akkurat nok komikk til at man holder ut og ikke bare slenger boka i veggen mens man spør seg «Hva faen for slags jævla art er det jeg tilhører? Dette takler jeg ikke å forholde meg til!»

I disse tider da forslaget om en ny sexkjøpslov er gjenstand for høytemperert debatt, tenker vi i Torggata Blad at flere ville ha godt av å ta en nærmere kikk på Exotic Cancers bokutgivelser og Instagram-konto, ettersom debatten, som et resultat av deltakernes iver etter å moralisere, er preget av liten vilje eller evne til å se saken fra sexarbeidernes side. På samme måte som mennene i «Shit men say in strip clubs», prioriterer debattmoralistene et perspektiv som gagner deres suverene og privilegerte posisjon.

Exotic Cancer har nylig designet og utgitt en finurlig og uforlignelig tarotkortstokk. Vi krysser fingrene for at dens spådommer dikterer et heldig utfall av debatten om ny sexkjøpslov. Snurr magi!

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: