Fengslende og reflektert om digital overvåkning

Fengslende og reflektert om digital overvåkning

Mikroforlaget epic.no gir ut to oversatte franske tegneserier i høst, begge fra den prisbelønte tegneserieskaperen Robin Cousin. Den første, Jean Melvilles profil, slippes primo september.

Tekst Redaksjonen

«Jean Melvilles profil» er en thriller om hva som kan utrettes med de økende digitale sporene vi etterlater oss, og om hvordan vi ledes av smartteknologi i stadig nye innpakninger. I tillegg er tegneserien en varm historie om et vennskap mellom to unge menn med felles oppvekst, men med svært ulike livsløp. Handlingen drar oss inn i en mørk virkelighet vi allerede kjenner gjennom den nåværende smart-teknologien, men tar det noen hakk lenger slik at leseren får en mer inngående opplevelse av hva nye teknologiske hjelpemidler, massiv informasjonslagring og utspekulerte algoritmer gjør med oss og samfunnet.

Boken er en tegneserie-noir med utpreget driv og spenning. Den handler om et lite detektivbyrå som blir engasjert av en tek-gigant for å løse en sak om industrisabotasje. Motvillig tar detektiv-helten etter hvert i bruk smart-briller med avansert couching-funksjon og involvert sin venn, den mer tilbakelente og overvåkningsskeptiske Strawberry Pi-mekkeren, Jean Melville. Historien er både filosofisk, spennende og poetisk. Det er ingen svart-hvit-fremstilling, og heller ingen pedagogisk tekst, men en informert, fabulerende og intelligent drøfting av teknologi-muligheter som lar leseren gjøre seg opp sine egne meninger.

Robin Cousin er en stor forteller som gjør kompliserte temaer tilgjengelige for både ungdommer og voksne. Boken ble nominert ved tegneseriefestivalen i Angoulême i 2018.

Om «Le profil de Jean Melville» heter det blant annet: «Et svimlende univers, moderne og skremmende (…) en kompleks og veldreid intrige. Robin Cousin klarer å gi fortryllelsen tilbake til det digitale univers… og virkeligheten».
(M. Ellis, BODOï)

Om forfatteren

Robin Cousin er født i 1984. Som barn bygde han roboter av fyrstikker og radiostyrte biler, lagde filmer med plastelina og tegneserier. Senere startet han forlaget Les Machines. Han deltok i organiseringen av parallellfestivalen F.OFF til den internasjonale tegneseriefestivalen i Angoulême, stedet der han også tok sin master i tegneserie på kunstakademiet. Blant spørsmålene som holder han våken om natten er: Kan en datamaskin imitere et menneskelig vesen? Hvor mye makt skal vi overlate til maskiner?

Boka kan bestilles her >>

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: