Fiasco

Harry Johansen hadde alltid vært en sliter. Fra barnsben, fra ganske ung, til tross for en del uhumskheter på skolen, visste han tidlig hva han ville, han ville bli snekker.

Tekst: Bror Wyller Foto: Marius Immerstein og Per Arild Skorgen

Ja, i familien var det tradisjon for håndverk, på Hamar, han fikk seg utdannelse og begynte i faget.

Han barberte seg om morran og holdt arbeidstida fra snekker til mester og starta eget firma. Frokost som normalt med radioen på, alltid nyheter, om høyrepopulisme og deromkring og hva er det dem sier for noe, høyrebølgen finnes ikke sier en, som ikke er på ytre høyre, i min tid dreide det som om Ytre Venstre, tenkte Harry, det var i gamle dager, i sekstiåra, da Roald Kniksen Jensen var nr. 7, tror jeg, hvem var ytre venstre, laget samla seg om en midtspiss etterhvert via radarpar og sweeper Scirea fra Italia, de personlige kvaliteter på arbeidsplassen på fotballbanen, der snakker noen om narrativet på alltid nyheter, hva er dette for noe nymotens.

For faen, jeg er ikke noe narrativ, jeg er søplekjører når det trengs og dette er stein og jord og konkret, tenkte Johansen, et bygg er et bygg og det står der, som en hytte, en hytte er ikke noe narrativ!

Kjøre dataalgoritmer for å analysere spørsmålene i en undersøkelse, jaså De? Alminnelig nye reklametricks, faen!

Kjøre dataalgoritmer for å analysere folks meninger på facebook og komme med dertil egnet reklame, som troll av eske! Fett som faen!
Norge assa! Dem sliter og strever for å ordne seg ekspertkommentator-rolle i avvisene, der en ekspert, der en ekspert, Expert TV har skifta navn nå, nå heter det Power, som om det sier noe som helst, hva er det dem driver med, et avvik, sier de, at datakjeden expert har en historie og nå heter power, det betyr vel strøm først og fremst, power, jeg veit da faen.

Nei, til faget, jeg er snekker og andre er rørleggere, og andre sliter med sitt, nå en øl! Øl og klassisk musikk kan jo funke til tider, for å slappe av fra alt dette slitet, i går var et slit, forrige måned var et blodslit, slappe litt av nå, kunne vært kult.

Kari skulle ta en tur sa hun på Fiasco, denne pøbben mellom Galleri Oslo og Oslo S, mellomstasjonen og rett opp fra hotellet også, dette svinger i Oslo som ikke har noen ære av å ha bygd Galleri Oslo 1989 eller noe og man kalte dette verdens lengste pølsebu fra vårt felt Jon Michelet, men uansett jeg setter på Wagner Tannhäuser overtyre, fint.

Malerisk, dette er Europa, Wagner født i Leipzig, kom fra små kår, og dette er jo ingen spesiell historie, sånn er’e bare. Slapp’a!

Leipzig hakke jeg vært i derimot Dresden, der Wagner gikk på skole og fikk pianoundervisning og begynte å få lyst til å lage musikkteater, og så kan man se denne historia på en eller annen dokumentar, ingen fløtepus han her. Solid arbeid. Det anerkjenner jeg, en komposisjon er også et arbeid, som et skuespill og en roman og et dikt. Fint. En håndverker! Faller ikke sammen som et korthus! Ikke noe skvip!

Kari driver som frisør, og det er jo gode penger nå i det moderne og jentene skal dolle seg som faen og det er viktig for dem der de kan dolle seg inn i en del kulturelle sammenhenger og bli journalister og alskens fnask og presentere nyheter som godterier på TV og radio og intervjue folk om dette og hint med siste skrik i parfyme fra Bayern. Respekt!

Tøfler, Kari bor like ved meg her på Lindeberg og vi møtes nokså ofte nå, godt selskap i hu der, hu gir ikke ved dørene.

Inn på Café Fiasco og det er ettermiddag fredag og hun hilser fra litt inne i lokalet med en øl og hun sitter med Dagsavisen og forbereder 1. mai-tale i fagforeninga, for gud vet hvilken gang, hva kan oppildne massene nå? Kinaputter? Tja, masse temaer rundt og EØS og ACER og greier og greier, dette er til å grine av, gi meg noe konkret! Konn-kret!

Kari sier noe om privatisering av kinoer, hva med privatisering av den offentlige pornobransjen de norske partiene som bare består av strebere som skal få seg et bein innafor og si det rette? Hæ!

Bæreposen der ser ut til å være bærekraftig for 2 sixpacks, fett, en har en sånn under bordet, skal’n begynne å drekke av den snart, her på uteserveringa, spe på med buttikkpils også nå?

Det undergraver omsetningen på kafeen og arbeidernes rettigheter, hvor mange er her organisert i Norsk hotell og restaurantarbeiderforbund, gått inn i Fellesforbundet, veit da faen, fusjoner over en lav sko, og Kari sier at dem driver og rasjonaliserer overalt for å skape synergieffekter slik at dem kan si opp folk, bærekraftig for sjefa bare.

Nei, sånn er’e blitt, en øl til?

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: