Faen til mas!

Tekst og skjermdumper: Harald Lange

Datura Films musikkvideo for Anti Social Rejects låt HATE, sensureres på youtube.

I fjor høst presenterte Datura Films videoen til ASRs låt «Hate». En av de beste låtene til et av mine  favorittband fikk naturlig nok en plass på spillelista og relativt hyppige avspillinger. Jeg omtalte videoslippet med disse ordene i fjor høst:

Anti-Social Rejects har pimpet opp sin glad-låt «Hate», ved hjelp av sin gode venn Steinar Kråxta og hans Datura Films, som har produsert en svært dagsaktuell video til illustrasjon og understrekelse av låtas poeng og budskap. Det sterke budskapet har nok vært vondt å svelge for en del sarte sjeler langt ut på høyresida av den offentlige samtalen, siden Youtube har funnet det nødvendig å utstyre musikkvideoen med en advarsel om at enkelte grupper kan finne den støtende.

Videre:

«Hate» er ASR på sitt beste, her pumper den lokale diy-pønkens heftigste komp på høygir og Hælgar spytter ut poengene i klartekst mens det kores vakkert fra Rikard og Gunnar på det allsangvennlige refrenget: «vi skal jage hatet bort». Komplett med en deilig gitarsolo fra Gunnar på tampen klokker «Hate» inn på 3 minutter og 20 sekunder, noe som er uvanlig langt fra dette bandet, uten at det er i nærheten av å bli kjedelig. En riktig frisk og deilig låt og aktuell video som det er en sann svir å ta inn. Nytes alene eller i lag med gode venner, gjerne på full guffe ut av vinduet så også naboene kan få med seg godsakene.

Onsdag 26. mai fikk jeg en overraskelse da jeg åpnet Youtube for å spille av ASRs «Hate». Jeg ble bedt om å bekrefte alder, uten at det ble oppgitt noen grunn for dette:

Løftet om «Mer informasjon» bringer meg til en side med noe generell bulldada om Googles retningslinjer for avspilling av aldersbegrensede videoer som ikke fortalte meg en dritt om hvordan jeg får spilt av videoen.

«bekreft» brakte meg til den følgende siden, hvor jeg blir bedt av selvsamme Google om å legitimere meg på en av to måter, enten direkte med BankID eller indirekte ved å sende kopi av ID, noe som vil gi meg tilgang om tre dager. Ingen av alternativene er aktuelle:

Nederst finner jeg en lenke merket «Tilbakemelding», som bringer meg til en meldingsrute, hvor jeg kan fylle inn mitt sentiment i anledningen. Det kom ut som følger:

«jeg opplever dette som et overgrep og en urettmessig utestengelse av meg som bruker av tjenester som f eks youtube, hvor jeg forventer å kunne få tilgang på min favorittmusikk uten å måtte legitimere meg. av grunner jeg ikke ønsker å gå inn på kan jeg ikke imøtekomme kravet om legitimering/Id, og er følgelig utestengt fra å se videoer dere mener ikke er passende for meg. vet dere hva? føkk dere så langt opp i måkeræva som det er mulig å stappe dere med et kosteskaft, måtte pest og kolera hjemsøke dere, fordømte sulliker. Google er et fundamentalt feil opplegg som trenger å dø! Nå!»

Det kjentes godt å sende et ektefølt sentiment i sakens anledning, men det er vel god grunn til å tvile på at det bringer meg noe nærmere å få høre Hælgar & Co jage hatet bort, i alle fall på Youtube. Noen vil kanskje mene at jeg er vrang når jeg ikke bare gir dem det de ber om, og muligens er dette umodent av meg. På den annen side er google-profilen min kun 14 år gammel, og hva kan man egentlig forvente av en fjortis.

Og her er videoen dynamisk satt inn i Torggata Blads CMS:

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: