Fra offer til bøddel på to generasjoner — Israel

Så er de i gang igjen. Nye flyangrep. Nye bomber. Nye boligblokker lagt i grus. Nye myrderier. Et nytt kapittel i den evigvarende terroren mot det palestinske folket.

Tekst Stein Holte Illustrasjoner visualizingpalestine.org

Symptomatisk nok begynte det denne gang med en annektering. Et finere ord for ran. Fire palestinske familier skulle kastes ut fra sine hjem i det okkuperte Øst-Jerusalem fordi israelske nybyggere gjorde krav på dem. En vanlig hendelse. Denne gangen eskalerte det til gummikuler, sjokkgranater, beleiring av islams tredje mest hellige moske, og videre til full krig. Israels statsminister Benjamin Netanyahu ignorerte alle internasjonale advarsler. Han sendte bombefly til Gaza. Som vanlig slipper han unna med det.

For Israel er den vestlige verdens litt rampete kjæledegge. Riktignok heves det av og til en mildt formanende pekefinger. Men det får ingen vesentlige konsekvenser. De får ture fram. Forsyne seg av Palestina bit for bit. La flere nybyggere ta seg til rette på palestinsk jord. Bygge murer og sperre det palestinske folket inne. Strupe matvareforsyningene. Forfølge alle som gjør motstand. Beskylde enhver kritikk for å være antisemittisme.

Infographicsene over viser de hverdagslige kontrollmekanismene som palestinere må leve med – fra veier til vann og ID-kort.

Staten Israel ble født i 1948, på en bølge av skyldbetynget sympati med det hardt prøvede jødiske folket, etter at århundrer med forfølgelse hadde kulminert i grusomhetene under annen verdenskrig. Nå er det Israel som er undertrykkerne. Nå er det de som forfølger en folkegruppe med etnisitet som begrunnelse. De som er herrefolket. Det er vanskelig å kalle det for noe annet enn apartheid.

Apartheidregimet i Sør-Afrika ble bekjempet med internasjonal solidaritet, boikott og FN-sanksjoner. Det er vanskelig å få til i dette tilfellet. Så lenge USA har vetorett i sikkerhetsrådet. Så lenge resten av Vesten dilter etter USA som lydige hunder. Så lenge Israel er beskyttet av et samrøre av økonomiske interesser, mektige og konservative jødiske, kristne og andre lobbyer, minnet fra Holocaust, og ikke minst USA og Vestens behov for å ha et vennlig brohode i Midtøsten.

Men kan du gjøre noe med det? Du kan for eksempel droppe å kjøpe den småtrendye SodaStream brusmaskinen du har gått og sikla på. Ikke forsyne deg av det voksende utvalget av israelske viner på polet. Prøv å unngå å kjøpe israelske varer i dagligvarebutikken. Israelske varer skal ha en strekkode som begynner med 729, men det hender de trikser litt med produksjonslandet for å unngå boikott. Skal du være riktig hardcore kan du vurdere å droppe produktene på denne lista:

Hva gjør Israel i europeiske fotballturneringer og European Song Contest? Boikott alt som kommer fra Israel også sportslig og kulturelt.

Delta i demonstrasjoner og underskriftskampanjer. Si din mening. Vær forberedt på bli møtt med antisemitt-kortet. Det er viktig å understreke at kritikk av Israel ikke er kritikk av jøder, men av et autoritært, militaristisk og rasistisk regime.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: