Fredsprisen

Abiy Ahmed Ali møtte oss på pub i Oslo etter de verste strabasiøse ting og sa at dette er bare tull.

Tekst Bror Wyller  Foto Brady & Vadstein

– Du som er Oromo, og er gift med en Amhara, du er jo framstilt som en samlende figur.

– Ja.

– Og så megler du mellom religioner?

– Har jobba med det, ja. Men orker ikke møte verdenspressen, de bare søler til alt jeg sier uansett. Etiopia er det ingen som skjønner noe av i Europa allikevel, så bare klapp igjen kjeften.

Han tar en skål for Afrikas horn og fortsetter: – Det er ikke måte på nå hvordan denne fredsprisen blir gentrifisert, jeg orker det bare ikke.

Vi er på pub Rett Inn med sur pakistaner i baren. Her føler Abiy seg hjemme: – Her er det jo rimelig multikulturelt! Ikke lett å bli klok på de forskjellige religionene. Som pinsevenn skjønner jeg ikke noe av at nordmenn ikke er som meg.

– Du er temmelig karismatisk, hva?

– Det veit jeg ikke noe særlig om annet enn at jeg bor på Grand Hotell og har det greit, denne dagen, Fredsprisen er jo en en døgnflue.

– Tror du fredsprisen skaper mer fred i Etiopia?

– Fredsprisen meg i rævva, sier Abiy, men han er herremann og spanderer på alle og det blir god stemning.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: