Gammeldags og ny overvåkning i skjønn forening

Gammeldags og ny overvåkning i skjønn forening

Tekst Trine Haaland Illustrasjon Robin Cousin

Robin Cousins tegneserie Jean Melvilles profil presenterer overvåkningsmekanismer, stordata og storkapitalisme i skremmende samrøre. I en sjarmerende nåtids-noir av en tegneserie, som dessuten handler om vennskap og å bli voksen, får vi servert en påfallende gjenkjennelig dystopi. Torggata blad har fått den eksklusive retten til en gjengivelse av noen sider fra boken. Her følger en liten introduksjon.

Det som holder den franske tegneserieforfatteren Robin Cousin våken om natten er visstnok spørsmål som: Kan en datamaskin fungere som et menneskelig vesen? Hvor mye makt skal vi overlate til maskiner? Litt foruroligende kanskje, står han bak etableringen av et mikro-forlag med navnet Les Machines, en sammenslutning av flere tegneserieforfattere som skaffet seg sine egne trykkmaskiner. Cousins utgivelser virker imidlertid langt fra robotskrevne, her er det mye realisme, varme og filosofering over mennesket og maskinenes sammenfiltrede tilværelse.

I utsnittet (publisert på TB) som er hentet fra midten av den 210 sider lange tegneserien, møter vi hovedpersonen, den innesluttede privat-etterforskeren Gary Prudent. Han er ansatt i et beskjedent detektivbyrå som driver med tradisjonell etterforskning og spaning i forsikringssaker og lignende. Overraskelsen er derfor merkbar i byrået over at akkurat de får oppdraget å finne ut hvem som står bak en sabotasje av internasjonale dimensjoner: Noen har tuklet med de undersjøiske internettkablene mellom England og Frankrike, noe som setter hele nettet i fare. Oppdragsgiveren er den verdensomspennende internett- og informasjonsteknologi-giganten Jimini som forvalter data fra både Google, Amazon, GoTel og andre. Gary går løs på saken med dempet engasjement, men er likevel stresset nok til at han avlyser den planlagte fjellturen med sin venn, Jean Melville. Som plaster på såret får vennen være med på en spaning, noe som fører til at han etter hvert blir involvert i etterforskningen fra sidelinjen.

Det er mye å si om Jean Melville (bare navnet – men vi lar det ligge), anti-helten som lenge kun har en birolle i fortellingen. Jean er nevøen til sjefen på detektivbyrået, og barndomsvennen til Gary. Han røyker hasj dagen lang på fiskebåten sin, mekker på sin hjemmebygde Raspberry Pi-datamaskin og er aktiv på et utvidet virkelighet-forum på nettet. I tillegg husker han alt. Om Gary i utgangspunktet er skeptisk til etterforskningen igangsatt av Jimini, så er Jean mer enn mistroisk når det kommer til storkonsernets intensjoner og de personlig tilpassede coaching-brillene, Jimini Me, som Jimini forærer detektivbyrået.

Der utdraget starter står Gary på spranget til å reise til England for å finne ut mer om sabotasjen. Som den siste av detektivene på kontoret har han nettopp tatt i bruk de blå smart-brillene Jimini Me. Brillene gjør ham i stand til å ta effektive avgjørelser og fungerer til forveksling likt en innpåsliten smarttelefon. De gir ham alle nødvendige opplysninger og sufflerer samtaler, interaksjoner og veivalg. En nyansatt kvinnelig detektiv skal også være med på turen, et lite krydder i Garys ellers ganske mekaniske tilværelse. Alt ser lovende ut for den tilbakeholdne og forsiktige Gary når han endelig starter med brillene, men selvfølgelig skjer det noe uventet.

Den medrivende og urovekkende thrilleren Jean Melvilles profil, ble utgitt i 2017 på det franske forlaget flblb (uttales ifølge forlagets sider flebeleb, som når man bokstavelig talt slenger med leppa). Den har mottatt flere utmerkelser og priser, blant annet Prix révélation ADAGP/Quai des bulles 2017, Prix du roman graphique des lycéens de Courbevoie 2018 og Sélection Fauve polar SNCF du Festival de la bande dessinée d’Angoulême 2018.

Serien ligger tilgjengelig gratis på den franske nettavisen Mediapart og på forfatterens blog, Le blog de Robin Cousin, der han oppfordrer lesere til å tegne videre og endre på historien. Albumet foreligger ennå ikke i engelsk eller norsk oversettelse, men følg med, snart burde det være tilgjengelig i en bokhandel nær deg. Dette er en tegneserie som ber om å bli oversatt og lest langt utenfor frankofoniens grenser!

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: