God parallell jul!

God parallell jul!

Tekst og Foto Thale Husemoen

Israelske fengsler er fulle av palestinske barn, norske kjøleskap er fulle av produkter fra norske fjøs, noen må ha det vondt for at andre skal ha det godt. Selv Jesus visste dette, han tok det fulle og hele ansvaret. Noen søker både ro og svar fra gud, jeg drar til Bygdøyskogen. Jeg ligger allerede begravet der, på en liten høyde mot vannet i skogen, i en liten steinsarkofag, stein på stein, der ligger jeg trygt og usjenert til for forbipasserende.

Foto fra barneavdelingen på Hoved-Deichman
Foto fra barneavdelingen på Hoved-Deichman

Jeg ligger der allerede, men sykler rundt i Oslo for det. Slik som i Tel Aviv er det et paradis å være en liberal jøde, mens på stripa putter de unger i fengsel, skyter dem med gummikuler og forventer at de skal både tyste og spise maten de serverer. Ofte får de knyttneveslag i magen. Skriker de for mye, blir de slengt inn i veggen som grisunger. Etter det pleier det å bli stille.

Hva er ditt parallelle liv, for å få balanse? En drøm om Tjøme og en rustikk hytte ved havgapet der? Er det der du hviler sjela, mens du framsnakker et politisk parti du egentlig ikke kan stå inne for? Men å innrømme det er som å miste både ansikt og mening med livet, fellesskap og oppmerksomhet.

Du prøver å spise mer kjøtt fra Valdres der grisene har det godt og løper fritt, du flytter på flatbygda rett utenfor Oslo, og du blir venn med naboene. Der får du kjøpt egg og stryke blakken over manen. Ja, etterhvert gjør du det, bortenfor skam, bortenfor nåde.

Østenfor sol, vestenfor måne.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: