Håndarbeid mot bullshit-jobber

Slå et slag mot bullshit-jobber og fullfør dette nydelige broderiet i tidløs koloritt.

Introduksjon

Håndarbeid skiller seg fra håndverk ved at det i motsetning til sistnevnte ikke er arbeid, men snarere en ulønnet kvinnesyssel – gjerne en tekstil sådan – som produksjon og reparasjon av klær. Nå som klær lages for en billig penge i landende vi stort sett reiser på billige ferier til, utføres håndarbeid i økende grad som ren adspredelse og avkobling fra f.eks. det sosialantropologen David Graeber ville ha kalt bullshit jobs.

Bullshit-jobber må ikke forveksles med såkalt drittarbeid – altså tungt, lavtlønnet og strengt nødvendig arbeid – men karakteriseres derimot av at arbeidsoppgavene er så meningsløse at ingen legger merke til det hvis de ikke blir utført. Denne type yrker er dessuten så godt betalt at de fleste heller velger å bli i stillingen framfor å ta seg jobb innen et nødvendig, men ofte underbetalt yrke, og dette til tross for at de løper en stor risiko for å bli dypt deprimerte og desillusjonerte – noe mange bullshit-jobbere rapporterer om.

Dedikert seminardeltaker gyver løs på broderiet. No bullshit!

Kritikere av Graebers teori hevder at denne typen arbeid kun finnes i den offentlige sektor, ettersom de knirkefrie markedsliberalistiske mekanismene innen den private sektor raskt ville ha luket ut daukjøtt. Graebers undersøkelser og statistikkene han støtter seg på viser at dette er feil. Det er nemlig vel så mange bullshit-arbeidstakere i privat sektor som i offentlig. Det er uklart om New Public Management (NPM) kan ta den fulle æren for dette. Men med sine krav om kontroll av måloppnåelse og administrering av konkurranseutsetting, har systemet bidratt generøst til opprettelse av en lang rekke nye typer bullshit-jobber både innen det private og det offentlige. Les mer om NPM i fargeleggingsheftet.

Innhold

Broderi-strie, nål, garn (svart, lysegrått og rødt)

Bruksanvisning

Slå et slag mot bullshit-jobber og fullfør dette nydelige broderiet i tidløs koloritt. Etter at hovedmotivet er ferdigstilt med svart tråd til tekst og lysegrå til bakgrunn, kompletteres verket ved at et siste heldekkende korssting sys med rød tråd tvers over hele duken. Ram pent inn og heng opp hjemme hos deg selv eller i det offentlige rom, evt. dropp innrammingen og sy det fast på et bussete.

Ressurser

Les mer om David Graebers teori her >>

Les om Antiwork-bevegelsen her >>

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: