Hausmania-festivalen 2020

Hausmania-festivalen 2020 finner sted denne helgen, 3 måneder forsinket av dette årets rådende omstendigheter. Det ble sist vinter lagt planer for å gjøre hele vår-og sommersesongen på Hausmania til en sammenhengende markering av Hausmanias 20-års jubileum gjennom flere akter. Planer som gikk i vasken når coronaen meldte sin ankomst og de påfølgende restriksjonene medførte en full stopp i all publikumsrettet aktivitet gjennom mesteparten av sesongen. Restriksjonene som gjelder legger også begrensninger på hvor mange som får slippe inn, og hvordan publikumshåndteringen blir lagt opp. Det tillates kun et hundretalls besøkende innenfor hovedområdet og det vil uungåelig føre til kødannelser i løpet av arrangementet, spesielt på lørdag.

Festivalledelsen anser dette som utfordrende og håper på folks forståelse, tålmodighet og samarbeidsvilje for en mest mulig smidig avvikling.

Programmessig føyer dette årets arrangement seg fint inn i rekken av fetivalarrangementer de senere årene, med et variert program av høy kvalitet og noe for enhver smak.

Festivalutstillingen finner i år sted i forkortet form i Flerbrukssalen, og åpner kl 16, samtidig som dørene til gårdsplassen åpnes. Utstillingen er en pop-up som er åpen for publikum fram til kl 21 fredag kveld. Her utstilles verker av Hausmania-kunstnerne Espen Sørlie, Alejandro Perez, Kristian Hennie, Åse Karlsen, Chris Erichsen, Tommy Stensrud, Falk Phoenix og Victorious Art, samt den eksterne Hanne Herrmann, som foruten å være utstiller på Hausmania for første gang også er nominert kandidat til styreverv i kultursamvirket for kommende periode.

I forbindelse med utstillingen blir det også satt opp et bord med et utvalg av produkter fra herværende publikasjons moderforlag epic.no. Forlaget har som kjent tatt på seg det utfordrende oppdraget å produsere en samlet framstilling av Hausmanias 20-årige historie mellom to permer, et arbeid som er i ferd med gå inn i sin konkluderende fase, også betydelig forsinket av dette årets spesielle omstendigheter.

På gårdsplassen fredag blir det visninger av 4 live-performancer mellom kl 18 og 19.

forestillingene som vises er

«Kvist and Shout» med Stephanie Libell og Hege Gabrielsen,

«En Mann – One Man – New Man – Ny Mann» med Øyvind Jørgensen,

«Hausmania anno 2005» med Mia Habib, og ikke minst

«What did you do once you knew?» med Loan Tp Hoang.

Sistnevnte er, som noen vil huske, den første kunstner fra Hausmania som ble belønnet med priser for sin virksomhet, allerede i 2004.

Etter performancene blir det «Trallala dj bonanza» på gårdsplassen fram til kl 23, medvirkende

Kim Young Ill, Syver feat. Ingrid og Jaw Division.

Podium Galleri åpner sine dører kl 19 fredag. Utstillingen Permanent Vacation byr på en serie av installasjonsarbeider fra den russiskfødte Anton Benois, som ble uteksaminert fra Kunstakademiet i Trondheim i 2019 og i dag bor og arbeider i Oslo.

Kafe Hærverk åpner kl 20 for sitt tredje forsøk på å avvikle konsert med undertegnedes band bøyenbeng og Hellner og Nicolaysens rocka støyforetak BRAK! Det er all grunn til å tro at det vil la seg gjennomføre denne gangen, dessverre for et svært begrenset publikum (max 30 pers) grunnet restriksjonene.

Billetter til dette delarrangementet må forhåndskjøpes via Hærverks hjemmeside.

Lørdagen er musikkfestdag, og som tradisjonelt inngår et utvalg av aktuelle band og artister fra Hausmanias musikkavdeling og livescene i et flere timer langt konsertprogram fra storscena på gårdsplassen. Ulikt tidligere år er det denne gangen strenge begrensninger på tillatt publikum, kun hundre tilskuere tillates å overvære konserten samtidig. Dette er likt for alle arrangerende scener i Oslo, og vil nok sette et generelt preg på en litt annerledes Musikkfestdag. Tidligere har det ikke vært uvanlig med over tre ganger så mange besøkende som det som tillates i år, og det er å forvente at det blir noe kødannelse ved hovedinngangen fra Vestre Elvebakke. Festivalledelsen håper folk viser forståelse for situasjonen og møter den med tålmodighet og positiv innstilling.

Oslo Radiorkester er ett av flere «salong-band» med tilhold på Hausmania, spesialisert på et populistisk nisje-reportoar av kjente klassikere og halvglemte godlåter fra en viss sjanger eller æra av popmusikk. Oslo Radiorkester tar for seg glad-jazzens storhetstid før rocken kom og ødela moroa, anført av kapellmester Tommy Stensrud og gitaristen og sangeren Otto Brattberg.

Grusomhetens Teater gjør en spesialforestilling i teateret mens utescena klargjøres for neste artist.

Aymara har hatt en tilstedeværelse i den uavhengige musikkscena siden 1998. Daniel Aymara var med og dannet avant-garde bandet 1416, men jobber som Aymara alene og gjør alt sjæl såvel i studio som på scena.

Lucifix er et enmanns rockeband med en hard tilnærming til gamle punk- og metal-klassikere.

Lazy Sodz er bandet til de lokale pønk-heltene Kjetil og Anders. De starta som et entusiastisk og stilsikkert tributtband til den tidlige oslo- og østlandspønken, men har de siste par åra også utviklet et eget låtmakeri inn i miksen som pr i dag er den dominerende faktoren i deres show av rotekte gla’punk.

The Pueblo & Alex er en kraft av ung kreativitet i desperat søken etter en utvei fra en eksistensiell opplevelse av avmakt og dehumanisering. Formen er basert på en stødig og stilsikker komptrio som backer et mangfold av unge instrumentalister og mc’s med ulike tilnærminger og ubestridelig talent. Resultatet blir et forrykende aktuelt show som fenger og imponerer i all sin overskridende og dansbare kraft.

Sofanyama er Sankung Jobartehs eget band, dedikert til hans eget låtmakeri gjennom snart 40 år. Sofanyama forener Sankungs afrikanske grunnutdannelse og hans studier av vestlig pop og rock i en vill og leken fusion av vestafrikansk folke- og tradisjonsmusikk, jazz, rock og reggae/dub.

Sankung er en virtuos gitarist av verdensklasse og han gjør stor magi på sine seks strenger. Med seg har han et sterkt og kapabelt lag av kjekke karer fra kjellern på haus.

Live Aids er et nytt bekjentskap som jeg vet lite om. Pål, Christer og Espen har starta nytt band, og med et navn som Live Aids vil man jo bli lagt merke til, uavhengig av musikken som for alt jeg veit er spennende nok til å matche navnet.

U.O.D. Underworld of disease stiller med et nytt show frontet av Loan Tp Hoang. Skuespilleren og performance-kunstneren Loan har vært en gjenganger på Hausmania-festivalen også etter at hun flytta til Trondheim, men dette er første gang jeg vil se henne fronte et rockeband. Få andre band kunne passet bedre, U.O.D. ‘s mørke prog/doom har mye til felles med Loans kunstneriske virke innen fysisk teater. Dette blir spennende.

Wild Man Riddim har tidligere løftet festivalstemningen over takene i hauskvartalet, og vil ganske sikkert gjøre det igjen med sin viltre hybrid av rock, ska, funk, hip-hop og alt som er gøy. Tuning in on world frequency. Det gledes.

Dromedar avslutter årets Musikkfestdagprogram på utescena, og Annette har lovet urframføring av hennes spesialskrevne jubileumslåt og hausmania-anthem Freaky Stars med fullt band og korister fra Oslo Hardkor. Dette selvsagt i tillegg til et spektakulært show med godbiter fra bandets eventyrlige reportoar.

Innimellom aktene vil det bli pausemusikk besørget av hhv. Dj Agaton, Roastfish&Cornbread og Hotbox.

Kafe Hærverk er vertskap for tre forestillinger med DNA?AND?, for anledningen forsterket med Motorpsycho’s Hans-Magnus Ryan. 30 personer av gangen kan mot forhåndskjøpt billett oppleve denne eventyrlige impro-gruppa under ledelse av Bjarne Larsen og Harald Fetveit. Forestillingen går kl 14, 16 og 18. Det er ingen aldersbegrensning på disse arrangementene. Barnevennlig.

Det blir støyscene i Humlabakgården, som ved fjorårets festival.

Øyvind Hellners og Lars Nicolaisens BRAK! kommer til å spille her, så det blir en sjanse til for de som ikke fikk plass på Hærverk fredagen. Ellers opptrer Frvldz/Sysselmann, Yendini/Tobias, Instantinopel, Foss og Hotbox.

Oslo Dub Club åpner sitt studio for publikum og viser en pop-up av installasjonen 3 Years of Dub Art, av Oslo Dub Clubs visuelle artist Zen Rock.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: