Hausmaniafestivalen 2017, 2. og 3. juni

plakaten for årets festival er designet av Tony Fredriksson

Den årvisse Hausmaniafestivalen drives i år som foregående år fram av en liten gruppe entusiaster som trosser all motstand og steller til et så fett program som mulig.
Årets festivalforberedelser preges i år merkbart av at Urbanium og Vega Scene er på vei inn i kvartalet på store tunge larveføtter, og festivalforberedelsene har til tider tatt form av en skyttergravsdebatt om hvordan samvirket skal forholde seg til dette. Tross dette har det lyktes komiteen, med litt hjelp av uventede bidrag fra nye medlemmer i samvirket, å sy sammen et spennende og mangfoldig program.

Utstillinger
Galleri Podium er i festivalperioden vertskap for to utstilte konsepter, Outremer og Ludological, som kan besøkes fredag til søndag mellom kl 13 -17.
Ludological, som er en «slow action» installasjon streames også som langsom-tv på youtube.

Den tradisjonelle festivalutstillingen av verker fra samvirkets kunstnere vil i år bli presentert gjennom pop-ups på Gårdsplassen og en «video-suppe» gående i loop i Musikkfoajeen.
Pop-up artists: Mark Topper. Viktorija O.
Videoverker av
Åse Karlsen
Ihra Lill Scharning
Christian Hennie
Thomas Østbye
Dromedar
Motmæle Produksjoner
Karen Gimle
(Mer info kommer)

Kl. 16 fredag «Kunst og kultur i byutviklingen»
Som vanlig blir det også tid og rom for et aktuelt seminar om kulturkvartalets utfordringer nå og framover satt i et videre perspektiv. Tema for årets seminar er «Kunst og kultur i byutviklingen» og ledes av Hauskvartalets utrettelige forkjemper og talsperson Ole Pedersen. Det blir innledninger fra Svartlamon, Trondheims forsøksbydel for byøkologisk utvikling, Grünerløkka Lufthavn, Påfuglen og kunstnerboligene på Bøler, for å nevne noe. Seminaret finner sted i Flerbrukssalen fra kl 16 til det må vike plass for verkstedsvisningen av «Cirkus Verdensteater» kl 19.
Kl. 19 fredag «Cirkus Verdensteater»
Chris Erichsens og Tor-Arne Ursins teaterstykke under utvikling er basert på oslo-anarkisten Henning Dahls liv og røre. Dette berører jo også den aktuelle lokalhistorikken, da Hausmania var Dahls siste kjente tilholdssted i kjedeligheta og det var her han forestilte seg sitt Sirkus Verdensteater.
Dette er rosinen i fredagspølsa og anbefales på det varmeste.

Konserter på Gårdsplassen
Fra kl 20 til midnatt på fredag og fra kl 14 til midnatt på lørdag blir det konserter på Gårdsplassens scene. Gratis inngang begge dager.
Fredag fra kl 20 til midnatt
Lonely Souls Bar. Gunnar Gram Franck og Martin Aakervik framfører sangene fra Gram Francks kabaret The Lonely Souls Bar
Jason Beatrixon. Den internasjonale kosmopolitten, livskunstneren og popartisten Jason har holdt kontor på Hausmania det siste året og skylder oss en konsert. Dermed kan hans hymner til frihet og kjærlighet i alle former nok en gang høres i et begrenset utvalg fra festivalscena.
Jaffre og Feit Puddel. Vår store og sjelfulle venn fra Jessheim har med seg den feite puddelen og vil sparke rompe med en smidig og taktfast fot og en stor og ladet røst.  Stemmen runger, byen filleristes, hver dråpe vris ut, og ingen mann eller kvinne står uberørt.
Bøyen Beng. Godt inne i sitt 30.år som band gir benglene fortsatt lyd og leven fra seg ved anledning. Bøyenbeng gjorde seg nylig bemerket på Blitz’ 35-årsfestival med et hårreisende aktuelt show som denne fredagen i juni kan oppleves i tilnærmet reprise for de som gikk glipp av det.

 

Lørdag fra kl 14 til midnatt
Roastfish&Cornbread sound system er Hausmanias fremste leverandør på tung, tung bass-sub og Irie beats. De legger inn pausemusikken og har med seg bl a Knark Kent ved dreiebordet.
Ustelt-kollektivet leverer sløy, hjemmestrikka rocka reggae-fot med poesi og budskap som det går an å skanke til.
Pønk for Kidza med halve Dømt. I fjor var de 3, nå er de bare to, men Marit og Frank vil framføre et knippe av låtene fra showet som fyrte i gang fjorårets festival, denne gangen uten trommis. Det kommer til å svinge lell.

Oslo Hardkor stiller kvinnsterkt i år som i fjor, da de sjarmerte alle i senk med sitt vakkert framførte budskap og rørte teknisk sjef Tobias til tårer
Øde. Nytt band på blokka, med velkjente og erfarne utøvere som Linda (ex Autovogel, Sönderknust mm.) og Bård (Politisk Hjærnesvikt AS, TöT etc) i hovedrollene. De lover å levere «doom fra de dype skogene»

Bernard Briis Band. Hausmanias rocka elegantierer har tradisjonelt hatt ankerjobben på festivalen, men ikke i år. De tar seg like bra ut i dagslys, uansett, og vil etter alt å dømme levere et tidlig høydepunkt med sin modne og velsmurte voksenrock

Lysets Hymne framføres av Hausmanias nye stjerneskudd Ingvild Andersgaard. Hun introduserte seg selv for Hausmania-publiken på Elvelangs i fjor, hun fylte da elvedalen med sin stemme og gjorde et sterkt inntrykk på alle som var i nærheten. Vi regner med at hun gjør det samme denne lørdagen.

Dromedar
. Et av den lokale scenas fineste orkestre, som under Annette Stav Johansens ledelse gjennom en årrekke har levert hårreisende vakre og utfordrende show kringla heimsins, alene og i samarbeid med andre kunstnere og foretak. De fortsetter å utvikle sin nye produksjon «Human Condition 2.0» , og det vi vil få høre på lørdag er hovedsaklig låter fra denne.


Freaky Oscar er den nye figuren til Asgeir fra Skarn og UOD. Mindre hardt og dystert, mer folkelig og skranglete, med appell og hooks.

Krümpznylt
. Hausmanias glad-rockere av den eldre skolen bringer inspirasjon og referanser fra helter som 13th floor elevators og Hawkwind og synger høylytt og tostemt ut om hva de har på hjertet.


Underworld of Disease. UOD’s trommeslager og formgiver Zætt gikk bort i vinter, og dette er UOD’s første opptreden uten han. Konserten er ved anledningen tilegnet Zætts minne som en hyllest til hans musikalske virke. Musikken er i grenselandet mellom tung doom, løssluppen fristilende progrock og seig droning. Mørkt, utfordrende og tidvis ekstremt vakkert.


Kl 24 fredag og kl 13 lørdag Grusomhetens Teater «Visions of Kerouac»

Fredagens program avsluttes med midnattsforestilling på Grusomhetens Teater.
Deres aktuelle produksjon «Visions of Kerouac» framføres, med gjestespill fra Henriette Blakstad, kjent fra bl a Den Norske Opera og Ballett og Carte Blanche. Forestillingen koster kr 200, og det finnes rabattmuligheter for venner av Hausmania og GT.
Grusomhetens Teater kjører også en matineforestilling lørdag kl 13, samme forestilling, denne gangen med musikeren og forskeren Øystein Elle i gjestespill.
«Visions of Kerouac» er en egenproduksjon fra teateret, i regi av Brendan McCall, presenteres som et «konseptalbum av bevegelsesteater» og for hver forestilling i perioden introduseres en ny kunstner i gjestespill.

Kafe Hærverk
Nytt av året på Hausmaniafestivalen er åpningen av Kafe Hærverk, Hausmaniasamvirkets nyeste tilskudd, med sentral plassering vsa Galleri Podium.
Fredagen presenterer de det lokale foretaket Oilskin. Dette er et glimt inn i arbeids- og prøverommet til to notoriteter i den lokale scena, Linn og Vidar fra Deathcrush. De sto også for åpningsshowet i den nye Flerbrukssalen og satte der et uforberedt publikums nerver og hørsel på spill. Høylytt og kompromissløst , utfordrende underholdning i form av et sonisk foredrag med full anvendelse av kunstens midler og redskap. Billetter kr 80.
Lørdagen presenterer de forestillingen DNA? AND? konsert i regi av «Dans for Voksne» – FRI ALDER!
Fra kl 12 til 18. Denne forestillingen av musikalsk improlek i fullt alvor kan meget godt vise seg å være et høydepunkt i festivalprogrammet og bør sjekkes ut. Arrangementet er omfattet av Musikkfest Oslo og det er gratis inngang.
Det samme gjelder for konsertene på Gårdsplassen lørdag, som løper fra kl 14 til 24.
Her opptrer på løpende bånd flere av samvirkets fineste og mest aktuelle band og artister og noen gjestende foretak fra omlandet.

Lørdag kl 23 Oslo Dub Club
Kvelden og festivalen avsluttes med klubbarrangement ved Oslo Dub Club i Flerbrukssalen. ODC har invitert Jah Tubbys World System og Gregory Fabolous og deltakelse koster kr 160.

 

Vedlagt noen stemningsbilder fra tidligere festivaler på Hausmania


Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: