Hipstertesten

Mange plages av en gnagende angst for å bli stemplet som hipster. Men er det egentlig så ille å være en hipster?

Tekst: Hege Vadstein Illustrasjon: webverket.no

Er det verre enn å være en moteløve eller en jålebukk? Dessverre er svaret ja. En rekke stereotyper, som f.eks. jålebukker, nerder, dandyer, kjerringer, etc., har enten manglende eller tilforlatelige strategier for hvordan de fører seg. Hipstere, derimot, er tvunget til å ha svært intrikate og tildekte strategier for valg av stil og oppførsel, ettersom de både skal vinne folks gunst, og samtidig framstå som mer enestående og mer verdifulle enn andre. For å lykkes i dette, kan en hipster gjerne spleise det harmløse med det elitistiske, som f.eks. et søtt og bamsete eksteriør med skjegg, flanellsskjorte og liksom-rare briller, kombinert med en nedlatende holdning til de som ikke har full oversikt over de riktigste mikrobryggeriølmerkene og indiefilmfestivalene.

For å kunne framstå som individuelle og spesielle i et motelandskap som stadig er i bevegelse bort fra det vanlige og utbredte, og i retning av det unike og spesielle, må hipsterne stadig skifte stil. I sin hektiske søken etter kulturelle markører som sikrer dem en posisjon som uforlignelige og suverene, vil hipsterne lett ende opp som overfladiske og parasittiske. Adopteringen av stiler gjøres helst med en ironisk distanse, da hipsteren jo ikke vil identifisere seg med gruppen han/hun etterligner stilen til, fordi gruppetilhørigheten truer følelsen av å være enestående.

Hipsterismens psykopatiske, parasittiske og overfladiske trekk gjør hipster-merkelappen til en fryktet kategori. For å gi våre lesere nattesøvnen tilbake, har Torggata Blads ekspertpanel utviklet en test-deg-selv-test som bringer på det rene om du er en hipster eller ikke.

Test deg selv
1. Er du mellom 20 og 36 år gammel?
2. Har du en eller flere tatoveringer?
3. (Hvis mann:) Har du skjegg?
4a. (Hvis mann:) Går du kledd i flanellsskjorter?
4b. (Hvis kvinne:) Går du kledd i vintage-kjoler og -bluser?
5. Bruker du hatt, sixpence eller svær lue (selv om det ikke er kaldt)?
6a. (Hvis mann:) Bruker du briller som er for sære til å regnes som moteriktige?
6b. (Hvis kvinne:) Bruker du enorme vintage-solbriller?
7. (Hvis mann:) Røyker du pipe?
8. Foretrekker du å drikke øl fra mikrobryggerier framfor helt vanlig øl?
9a. (Hvis mann:) Har du en retro-sykkel med ultrasmale dekk?
9b. (Hvis kvinne:) Har du en vintage-sykkel med en blomsterdekorert kurv?
10. (Hvis mann:) Eier du et long-board?
11. Holder du deg for god til å opprette en facebook-konto?
12. Fascineres du av polaroidkamerafenomenet?
13. Har du minst ett par med ironiske sokker?
14. Har du vinyl-plater?
15. Kupper du samtaler gjennom intens utbasunering om typografi eller kaffebrygging?
15. Har du planer om å skaffe deg et ironisk gjøkur eller elghode?
16. Trener du akkurat passe lite nok til at du ikke kan oppfattes som sportslig?
17. Synes du begrebet framoverlent har en forlokkende klang?
18. Liker du å harselere over de du oppfatter som politisk korrekte?
19. Har du en akademisk grad og aldri hatt lønnet arbeid?
20. Misunner du folk som lykkes innen kreative yrker?

Resultat
Hvis du har svart ja eller nei på mellom 1 og 20 av spørsmålene, er du sannsynligvis ikke en hipster. For det første ville ikke en hipster ha lest et blad som gir så lite kredd som det gir å lese Torggata Blad. For det andre ville ikke en hipster ha latt seg synke så lavt som å ta en test-deg-selv-test. Både fordi han/hun er uhyre opptatt av å ikke virke selvopptatt, og fordi han/hun ikke ville ønsket å finne ut hvilken av grupperingene hipster/ikke-hipster han/hun tilhører, ettersom han/hun jo har en sterk frykt for å tilhøre grupperinger. Svarte du ja på minst ett av spørsmålene nr. 1-10 og/eller 12-15, regner vi med at dette har sine naturlige årsaker. Det samme gjelder dersom du har svart nei. Det at flanellsskjorter, skjegg og retro-mote ble regnet for å være en hipster-markører for noen år siden, er ikke noe du behøver å forholde deg til. Hvis du svarte nei på spørsmål nr. 11, kan dette skyldes sunn skepsis snarere enn et hipster-drevet behov for annerledeshet, men det får du nesten avgjøre selv. Hvis du svarte ja på spørsmål nr. 19, håper vi at du ikke også svarte ja på spørsmål nr. 20. I så fall lider du muligens av problemet puter-under-armene og innbilt bartlebyskhet (jfr. Herman Melville).

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: