Historisk aften på Last Train 14. januar. Danger!Man og Cockroach Clan.

«pønk skal gjøre vondt!» Billy Cockroach, etter å ha fullført konsert med multiple ribbeinsbrudd
cockroach DSCN9611 kopier.jpg 02
Det er en stund siden jeg sist hadde hørt «believer» av Cockroach Clan, en favorittlåt med et gammelt favorittband, så når Karlsen plutselig spilte denne i halvti-tiden en torsdag kveld ble jeg øyeblikkelig lydhør. Når Karlsen dertil melder at de spiller på Last Train sammen med Danger!Man er jeg tvert på med støvla. Karlsen er overraska og mener hun i løpet av de 5-6 åra hun har kjent meg aldri har sett meg så kjapp i vendinga.

Kveldens band representerer hver for seg tre tiår med hjemlig hardcore-tradisjon, og det er på en måte pussig at ingen av dem har spilt på denne legendariske klubben før nå.
danger man last train

Vi ankommer et stappfullt Last Train med et svært opplagt D!M i gang på scena, for anledning med Linda fra Lucky Malice, fru Thunberg siden i fjor vår, på ekstra vokal. D!M er et formidabelt live-band med en unik energi og utstråling. De spiller moderne og aktuell rock basert i klassisk punk og hardcore. De spiller på alle strenger og kunnskaper de har med intens nerve og energi, og for disse guttas vedkommende er det en anselig verktøykasse de har med seg. Tom, Roger og Finn-Erik har vært profilerte aktører innen norsk hardcore siden de formative 80-årene og CV’ene deres ligner langt på vei en historisk oppsummering av definitive hardcore-foretak fra den hjemlige arena.
Vokalist Thunberg er av en yngre garde men langt fra noen nybegynner. Allerede for 12-14 år siden turnerte han som gitarist med undertegnedes kollegium og han utmerket seg da som en sjelfull og engasjert utøver av faget. Scenefiguren hans i D!M er full av action, flørt og utfordring samt referanser til gamle helter og forbilder. Man mer enn aner inspirasjonen fra Gunnar Nuvens stemmebruk og energi her. D!M live er et tungt artilleri som ut fra en hardt drivende kjerne fyrer av i alle retninger. Glemte jeg å si at de svinger som rakkern? Det gjør de!

Etter D!M’s overbevisende opptreden var det en noe spak Billy som tok mikrofonen og annonserte Cockroach Clan. Om ikke ordrett sitert var meldinga at det å gå på scena etter «farlig-mann» var en påkjenning som stilte nerver og selvtillit på prøve. Det var imidlertid liten grunn til bekymring. Bandet tok hardt i gang med en kjapp og tett versjon av Within Ranges «not just a dream». Derfra og ut hadde Billy publikums fulle oppmerksomhet og oppslutning og kunne surfe på Akke og Simens virtuose gitarer og Morten og Catos kontante komp derfra og ut til avslutningen med Cock Sparrers «we’re coming back». Allsangfaktoren var høy.

Ungdomsopprør? Neppe. Gjennomsnittsalderen ligger nærmere 40 enn 20, og helst et par år på «feil» side. Dette er samtidig rock-kultur, høyst levende og vibrant, et larmende samlingspunkt for et hjertelig stevne av godtfolk og andre interesserte. Det er tilstrekkelig til å fylle Last Train til bristepunktet en torsdag kveld og garantere for et festlig samkvem som overskrider det hverdagslige og får folk til å la hensynet til morgendagens dont fare.
Banda vi opplevde denne kvelden er blant østlandets mest markante fanebærere for denne rock-sjangeren som aldri har vært bortskjemt med offentlig anerkjennelse, men desto mer med et nesegrust begeistret publikum. Den voksne punken er en vesentlig bestanddel i det sosiale limet i 2016, en faktor i kultur- og samfunnsliv som det er en grov bommert å overse.

Fotnote: jeg skrev denne dagen derpå men glemte å legge den ut. Sånn går no dagan…
BREAKING! Danger!Man og Lucky Malice’ splittskive «handicap» er nå tilgjengelig for din lokale pusher av ny musikk i gammelt format og som nedlastbare mp3 her
foto: åse Karlsen/svimlefiml

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: