Er det noen snille barn her?

eller: HO HO vs. 11o 11o

Er det noen snille barn her?

eller: HO HO vs. 11o 11o

Tekst og illustrasjoner redaksjonen

På samme måten som julenissen, følger stordatanissen med på alt vi gjør. Og hvis vi oppfører oss pent, kan vi vente oss gøyale og smarte gaver i belønning – særlig hvis vi er snille og bidrar med brukerdata til den verdensomspennende datadugnaden.

Blant gavene stordatanissen kommer til å glede oss med, vil det være noe for enhver smak. Her finner vi overraskelser som passer for hele familien – liten og stor, gammel eller ung.

Til barna: superintelligens

Elon Musk har allerede implantert en liten datamaskin i hjernen til grisen Gertrude slik at den kan bli supersmart. Hvis dette eksperimentet lykkes, vil vi snart kunne fryde oss over nye og attraktive matvarer som smart-skank, besserwisser-bacon og reflektert ribbe. Og ikke nok med at grisene endelig kan få en fullverdig mulighet til å filosofere rundt sin livssituasjon som produksjonsdyr før de skal til pers, men også mennesker vil få muligheten til å bli litt smartere.

Hva kan vel være en bedre julegave til barna enn å få en datamaskin implantert i hjernen? Etter dette vil skolegangen gå som en lek – og du slipper å bruke kveld etter kveld på kjedelig leksehjelp.

Til far: smart-våpen

Alle fedre er kronisk bekymret over hvordan de skal kunne beskytte familien sin – og evt. landet de bor i, hvis situasjonen krever dét. Det er tusenvis av år med evolusjon som ligger til grunn for dette edle og inngrodde instinktet som ikke under noen omstendelighet kan trylles bort med likestilling og den slags. Enten det innebærer å skli rundt i gjørma på militærtjeneste, å egge opp til nabokrangler for å vise at ingen piller deg på nesa eller å ligge søvnløs natt etter natt for å passe på at ingen kødder med tenåringsdatteren din, er det et ubestridt faktum at beskytterinstinktet medfører et ansvar som er ufattelig tungt å bære.

Heldigvis vil utviklingen av kunstig intelligens kunne bøte på dette. Med selvlærende smart-våpen kan alle familiefedre overlate bekymringene sine til teknologien. Det er bare å taste inn hvem som er fienden og trykke på start-knappen, så er det bare å lene seg tilbake, åpne en øl og kose seg med fotballkampen. En kaotisk og ubekvem soldattilværelse eller hevnaksjoner som krever muskler, er nå en saga blott.

Til mor: roboter

Da vaskemaskinene gjorde sitt inntog på 40-/50-tallet, trodde de fleste kvinner at toppen var nådd når det gjaldt utviklingen av hjelpemidler for husarbeid. Men, neida. Senere kom både støvsugeren og oppvaskmaskinen. Etter flere år med stagnasjon på dette området har en helt ny form for husholdningshjelpemidler kommet på markedet, nemlig roboter – som f.eks. selvgående støvsugere og gressklippere. Og dette er bare begynnelsen. Om ikke lenge kommer en hel mengde med arbeidsoppgaver til å bli automatisert bort, det være seg innen high end- eller low end-yrker.

I flere land har kunstig intelligens allerede gjort sitt inntog i rettsvesenet og forbedret rettspraksisen så gjennomgripende at man kan forutse kriminalitet – og dermed fengsle den potensielle forbryteren før hen har begått udåden. Det er ikke bare husmødre, dommere og taxisjåfører som kan lene seg tilbake og nippe til en mojito – mikset og servert av en robot, men også utøvende kunstnere kan nå legge sin lide-for-kunsten-strategi på hylla. Så sent som i fjor ble det første AI-genererte kunstverket solgt på auksjon – for den nette sum av 40 000 pund; og forfatterrobotene følger hakk i hæl. Glem art, nå er det smart-art som teller!

Til bestefar/-mor: deep-fake

Informasjonsmengden vi må utsette oss for til daglig for å holde oss oppdaterte, er ekstremt utmattende og tidkrevende. Til forskjell fra tidligere tider med én papiravis og én statlig TV-kanal ­– begge i svarthvitt både billedlig og bokstavelig talt – må vi nå sjonglere mellom et utall av nyhetskilder på alle tenkelige kommunikasjonsflater, og all fakta må sjekkes opp mot informasjon fra andre kilder.

Etter at Donald Trump har brakt fake news inn i det gode selskap, er det nå deep fake som står for tur. Til tross for at Trumps impulsive twitter-påstander var troverdige idet de var twittret fra en vaskeekte president, var de nokså lette å gjennomskue. Med deep fake blir faktasjekk komplett umulig, for nå vil det ypperste av stemmesynkronisering og face-swapping tatt i bruk. Det er på tide å senke skuldrene og bare innse at det blir håpløst å holde rede på hva som egentlig er sant. All den tiden man tidligere brukte på kjedelige nyheter om krig og naturkatastrofer kan man nå vie til ren underholdning – helt uten dårlig samvittighet. Evt. se på deep-fake-new som det det er: herlig engasjerende underholdning.Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: