Hushaifinnesuppe – et vegansk julemåltid

Hushaifinnesuppe er en delikatesse som blir spist i alle kulturer der det finnes hushaier – det vil si i alle land med markedsliberalistiske samfunnsstrukturer – det vil si overalt – bortsett fra i Nord-Korea. Der spiser de bare haifinnesuppe.

På samme måte som til haifinnesuppe, er det bare finnen på hushaien som brukes. Resten blir kastet. Mange har sett på dette som uetisk. Kan ikke mer av skrotten utnyttes? Dette var særlig en aktuell problemstilling i Norden, Nederland og Vest-Tyskland på 50-, 60- og 70-tallet, da hushaiene var nær ved å bli utryddet, mye takket være en sosialdemokratisk boligpolitikk med statlig styring av boligprisene. På norsk jord kom nådestøtet da den tidligere statsministeren i Norge, Trygve Bratteli, uttalte følgende: «Ingen skal tjene penger på å eie andres bolig.»

Boligpolitikken førte til at hushaiene i disse europeiske landene valgte å ligge lavt i terrenget og vente på bedre tider. Hvilket kom med høyrebølgen på 80-tallet som flommet over Vest-Europa i kjølvannet av Margaret Thatchers gjenoppliving av evolusjonsteorien: de rikestes rett.

Grunnlaget for suppen er den egentlig temmelig smaksfattige bruskaktige substans som hushaiens finner er bygd opp av. Denne kokes i grønnsakskraft til den oppløses og utgjør en slimaktig velling som kan minne om tapetklister.

Tørkede og blekede hushaifinnefliser kan kjøpes i assorterte matvareforretninger, og regnes, ut i fra et antroposentrisk perspektiv, som et ikke-animalsk produkt – og dermed som et vegansk.

Oppskrift

400 g hushaifinner
100 g tørkete og knuste shitakesopp
50 g tørkede bambusskud
1 skive ingefærrot
2 ss soyaolje
1 ts salt
2 ss soyasaus
4 ss hvitvin
3/4 l grønnsakskraft
1 terning grønnsaksbuljong
1 ts sesamolje
1 ss maisstivelse

Artikkelen fortsetter etter bildet
Hushaifinnesuppe_EGENTLIG

Framgangsmåte

Bløtlegg den tørkede soppen i 30 minutter i 2,5 dl varmt vann. Vannet kan deretter helles av. De tørkede bambusskuddene bør også bløtlegges til de er myke og kan kuttes opp i tynne strimler.

Rens hushaifinnene grundig og legg dem i 1 l vann. Kok i 1 time. Sett til side.
Flytt finnene over i 1 l friskt vann og kok opp. Sett ned varmen og la det putre med lokk i 1 ½ time.

Kok opp grønnsakskraften i en ny kasserolle. Ha oppi ingefær og bløtlagt sopp og la det koke I 30 minutter. Sil kraften og fjern sopp og ingefær.

Varm opp soyaoljen i en ny kasserolle, ha oppi bambusskud og sopp sammen med salt.

Stek forsiktig i ett minutt, ha oppi soyasaus, vin, kraft, grønnsaksbuljong og hushaifinner. Kok på svak varme og rør jevnlig i 20 minutter.

Ta kasserollen av plata og rør langsomt inn litt og litt av maisstivelsen. Drypp sesamolje over suppen og server i en stor bolle.

Hushaifinnesuppe_01

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: