Hva er pønken

Pønk. Punk. Punkrock?

Tekst: Chris Ludvik Kristensen Foto: Åse Karlsen

Mange måter å skrive det på. Men hva er egentlig pønken? Er pønk en mote? En bevegelse? Eller er det rett og slett bare musikk?

Pønk er deg, det er meg, det er alle rundt oss som velger å akseptere det, og ta det inn over seg selv. Pønken er og et mindset, hvor du selv frigjør deg sjæl fra all dritten som samfunnet har trøkka ned i halsen din siden du kom ut av pungen til far’ din. Vær deg sjæl. Ta vare på venna dine, ta vare på de som sliter, drit i hva samfunnet forteller hva du skal gjøre, gjør akkurat det du sjæl føler for å gjørra. Fuck the rest, be the best.

Pønken i Oslo har vært en aktiv scene siden sent 70-tallet, hadde en høyde imellom 1982-1995 før den begynte å roe seg igjen. Scenen har nå begynt å ta seg veldig opp igjen, og er nå sterkere enn den har vært på veldig lenge, med mange interessante band og mennesker.

Mye av det sentraliserer seg rundt Blitzhuset og H40 (Vestbredden). Noe eksisterer og ute på landet, slik som mitt eget band Apati.
Noe som er ganske typisk for den norske scenen/crust-scenen, er at bandene som regel støtter seg veldig på det autonome miljøet, og husokkupasjonene rundt det.

Så med det konkluderer jeg at pønk er hva faen du gjør det til selv!

Stø opp om dei lokala pønkerane!!

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: