I came here for the benefits.

En presentasjon av Andrei Cotruţ aka KRANK.
poster

 

 

For våre lesere er Cotrut mest, om i det hele tatt, kjent som tegneserieartisten KRANK, tidligere publisert i herværende magasin ved to anledninger.
Cotrut er utdannet ved kunstakademiet i Bucuresti, arbeider free-lance som illustratør og visuell designer og er sentral i redaksjonen som utgir tegneseriemagasinet Great Snake.

 

Cotrut fattet en entusiastisk interesse for de formgivende kunster når han i en alder av 7 ble tatt inn i et offentlig program som underviste i keramikk. Han fant en glede over å skape noe eget og å vise det fram for folk. Denne gleden har med tiden grodd som en vedvarende lidenskap for å forme ting, som kunstutdannelsen ikke har klart å svekke. En karriere som kunstner krever hardt og systematisk arbeid og oppfølging over tid, uansett. I Romania arbeider selv høyt utdannede teknikere og spesialister for knapper og glansbilder, og kunstnere har ingen privilegier i forhold til andre grupper. Cotrut livnærer seg gjennom å ta oppdrag som illustratør og visuell designer, ved noen sjeldne anledninger også som konsulent på lokale forhold for tilreisende og turister. I fjor høst bisto han en gruppe fra Prosjektskolen i Oslo, som da var på dannelsesreise i Romanania. Dette er bakgrunnen for at han nå er i Oslo, primært som invitert gjest til Prosjektskolens 10-årsjubileum.

 
På søndagens artist talk på Hausmania vil han vise et utvalg av sine arbeider og tydeliggjøre sitt fokus på en personlig og kunstnerisk utvikling og hvordan dette står seg mot det politiske og økonomiske bakteppet. Som folk flest i Romania har også Cotrut en opplevelse av at mulighetene finnes andre steder, og han er orientert mot å finne en plass og gjøre seg et navn i europeiske kunstscener. Tittelen på foredraget oppsummerer dynamikken med den underfundige ironiske tvisten som er en del av hans varemerke. De som måtte finne veien til Hausmania søndag kveld vil få oppleve en entertainer i aksjon, med et personlig budskap. Det blir garantert underholdende og lærerikt. Cotrut har et bredt anlagt engasjement og et analytisk blikk for trender og trekk i samfunnsutviklingen som han anvender på lokale såvel som verdenspolitiske forhold, og han øser villig vekk av sin overflod av historier og fakta om dette og hint. Foredraget blir holdt på et lettere gebrokkent men fullt forståelig engelsk.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: