Snakk, ikke hold det hemmelig

Snakk, ikke hold det hemmelig

Siden 2009 har Cathrine Louise Finstad samlet anonyme betroelser fra hele landet og vist dem fram som illustrasjoner på norskehemmeligheter.no og på Instagramkontoen @norskehemmeligheter med over 120 000 følgere.

Tekst Cathrine Louise Finstad Illustrasjoner @norskehemmeligheter m.fl.

Vanligvis blir hemmelighetene om ensomhet og psykisk helse ekstra synlig i de periodene av året der det tradisjonelt er mye familieselskaper og forventning om fellesskap.
Som på nyttårsaften, årets siste – og årets første – fest.

Koronatiden har blitt en slags forlengelse av dette, på en lite festlig måte.
En tid der man holder seg for seg selv og nærmeste familie. Vi må holde avstand, og ensomhet og vonde tanker kan vokse når rutiner faller bort og små og store møter i hverdagen ikke kan gjennomføres.

@desillustrert

Rundt nyttårsbordet jeg satt ved i fjor, var den største skandalen en flekk på et slips. En smal sak i lystig lag der råd og triks satt løst. Vin eller fett, ull eller silke. Varmtvann, tørkerull eller rett og slett kjøre en tredvegraders dagen derpå. Det virka som om alle hadde sølt i ulike varianter og alle hadde erfaringer å dele. Helt uten skam.

Noen timer senere, på slaget inn i det nye året, satt en person alene ved tastaturet og sendte inn sin hemmelighet.
«Jeg startet det nye året psykisk og fysisk alene. Det gjør så jævlig vondt og ingen ser det.»

Hemmeligheten som ble sendt inn på nyttårsaften er en av dem jeg husker best. Fordi min egen kveld akkurat denne dagen var så annerledes enn dagen til innsenderen av hemmeligheten. På samme tidspunkt som jeg så på nyttårsraketter i Torshovdalen med gode venner og fresende stjerneskudd, trykket en person «send» etter å ha delt sin hemmelighet om å være alene samme kveld.

For alle sitter ikke rundt et nyttårsbord med venner, og noen stiller med fasaden på.
Det er tøft å kjenne på vonde tanker i en høytid eller en tid som nå, hvor kontakten med andre begrenses.  

Illustrasjonene, ovenfra og ned: Karoline Førsund (v.), Janicken Olsen illustrasjon (h.), @hegekatt (v.), Thea Eline (h.)

Med prosjektet NORSKE HEMMELIGHETER ønsker jeg at vi skal kunne snakke like åpent om psykisk helse som en flekk på slipset. Løsningen er kanskje ikke like konkret som en finvask, men ved å spørre om råd og våge og dele erfaringer, kan vi kanskje komme et skritt nærmere mer åpenhet og mindre skam.

Du er ikke alene om å ha en hemmelighet som handler om psykisk helse.

NORSKE HEMMELIGHETER
Siden 2009 har Cathrine Louise Finstad samlet anonyme betroelser fra hele landet og vist dem fram som illustrasjoner på nettet. Et utvalg innsendte hemmeligheter blir hver dag illustrert og publisert på norskehemmeligheter.no og på Instagramkontoen @norskehemmeligheter med over 120 000 følgere.
Alle er invitert til å bidra med både hemmeligheter og visualisering av hemmelighetene.

NORSKE HEMMELIGHETER finnes også som app for Iphone og blir publisert som spalte i Aftenposten annenhver lørdag.

Illustratør og foredragsholder Cathrine Louise Finstad er skaper av det digitale kunstprosjektet NORSKE HEMMELIGHETER.
Foto: Kjetil Haugen

Prosjektets hjemmeside >>

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: