Kallocain

Kallocain

Tekst Thale Husemoen

Året var 1940, ett år før Karin Boye skulle forlate dette jordlivet, skrev hun denne dystopiske romanen, Kallocain, som handler om et sannhetsserum. Hun hadde på 30-tallet vært i Russland og fått inspirasjon til å skrive om totalitære styrer. Prosessen av Kafka er vel den tydeligste inspirasjonskilden her. Karin Boye er mest kjent for sine mørke og lengtende dikt, men ikke så kjent for sine romaner. Kallocain var en pekepinn, ikke bare på hva som inntok Europa i 1940, men også på hvordan vi i dag er nesten like overvåket som Laila B. Det er vårt sannhetsserum, for logaritmene lyver (nesten) aldri, de forteller summen av sannhetene, de gir klarere analyser enn noen personlighetstest der man skal sette kryss i margen. Vi analyseres ned til hver minste detalj. Hvert punktum, hvert søk på nett. Lydspor: Tramteateret med låta Serum, serum fra 80-tallet.

Boken kan leses på svensk her >>

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: