Kathmandu

tony-katmanduSom storrøykende utenrikskorrespondent for Torggata Blad i den nepalske hovedstaden Kathmandu leter jeg daglig etter litt strøm på svartebørsen som igjen gir muligheter for bruk av internett slik at jeg kan rapportere hjem til Oslo med fokus på vanskelighetene folk har på grunn av myndighetenes absurde energipolitikk, som blant annet handler om strømrasjoneringer og strømbrudd til ulike tider. En form for terror som lammer og frustrer det gode fjellfolk på mange områder.

Det er mange hus og bygårder som trenger vedlikehold her, spesielt etter fjorårets grusomme jordskjelvskatastrofe, men når det ikke finnes strøm blir det vanskelig å utføre håndverksarbeid. Hvordan være elektriker uten elektrisitet? I tillegg er det parafinrasjonering i byen; lange køer med folk i gatene som får kjøpt en halv kanne parafin av selger og politi. Presidentens manglende samarbeidsevne med India eller visa versa, hva vet vel jeg, har da også blokkert petroleumstilførselen til landet slik at også bensinkanner selges fra skobutikker etc.

Man skulle nesten tro presidenten drev gjøn med befolkningen, at han var landets mektigste mafiasjef som tjente seg søkkrik på svartebørsen og høye bensinpriser.  Den politiske situasjonen virker nemlig for dum til å være sann. En ond sirkel. Det synes surrealistisk at nettopp Nepal, som er ufattelig rikt på naturressurser, med alt hva det innebærer fra tropisk skog til verdens høyeste fjell, ikke satser på fornybare energikilder i en tid som skriker etter det. Presidenten har boikottet ethvert forsøk på grønn gründervirksomhet og utvikling. Men også biogassprodukter fås kjøpt under disk fra skobutikker etc., så kanskje er det bare en gimmick for å tjene enda flere sorte penger fra presidentens side, hva vet vel jeg.

Jeg anbefaler alle mennesker til å reise til Nepal og Kathmandu, her vil du oppleve mye godt, et fantastisk folkeslag, herlig mat, eksotisk kultur, men slik situasjonen er nå bør du være forberedt på å bo i kalde, mørke hus uten varmtvann og tilgang til internett. Det er vinter og ganske kjipt for mange. Å være utenriksreporter uten eget strømaggregat er ikke lett i denne byen. Jeg ønsker derfor å oppfordre lesere av Torggata Blad til å donere penger til redaksjonen som øremerkes strømaggregat for utenriksreportere i Nepal, slik at jeg kan fortsette å rapportere herfra.

Tony Alexander, Kathmandu, 31.01.16 

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: