Konkurranse

En av tidenes største sannhetsforkjempere, Julian Assange, har ertet på seg
mange motstandere, og dermed blitt presset ut i den ytterste glemsel og gjemsel.

Tekst Redaksjonen

Med konkurransen i papirutgaven nr. 3 – 2019 vil Torggata Blad minne sine lesere på at Julian Assange fremdeles lever og sitter fengslet i Storbritannia med overhengende fare for å bli utlevert til USA.

PREMIER!

Finn hvor i bladet Assange skjuler seg og bli med i trekningen av tre utsøkte og unike medaljer, håndlaget av mer eller mindre resirkulerte materialer.

Send oss en pm på facebook med sidetallet der Assange befinner seg. (Side 73 gjelder ikke som korrekt svar.)

Trekningen av tre heldige vinnere skjer på julaften kl. 14.00 og blir offentliggjort på fb.
facebook.com/TorggataBlad

Tids­lin­je: Juli­an As­san­ge og Wikile­aks

2010

5. april: Wikileaks får sitt gjennombrudd med videoen «Collateral Murder», som viser amerikanske Apache-helikoptre i Irak skyte og drepe sivile, deriblant to Reuters-journalister. Materialet kommer fra varsleren Chelsea Manning.

27. mai: Manning blir avslørt etter å ha betrodd seg til en hacker og pågripes av USA.

25. juli: Wikileaks publiserer «Afghan War Diary»: 75.000 hemmelige dokumenter om USAs krigføring i Afghanistan. The Guardian, New York Times og den engelske utgaven av Der Spiegel publiserte deler av materialet samtidig, etter avtale med Wikileaks.

20. august: To svenske kvinner sier til politiet at de først hadde sex med Julian Assange med samtykke og seinere uten. Politiet innleder etterforskning for voldtekt og seksuelt overtramp.

25. august: Sjefanklager Eva Finné trekker voldtektsanklagen. Trakasseringsanklagen består. To dager seinere anker kvinnenes advokat avgjørelsen om voldtektsanklagen. Assange avhøres av politiet tre dager etter og nekter lovbrudd. Han får lov til å forlate Sverige og drar til Storbritannia.

1. september: Sveriges påtalemyndighet ved Marianne Ny gjenopptar voldtektsetterforskningen.

22. oktober: Wikileaks publiserer «Iraq War Logs»: hemmelige dokumenter som bant annet viser 66.081 drap på sivile, som USA har holdt skjult.

20. november: Ny krever at Assange reiser til Sverige for nytt avhør. Når han motsetter seg det, utsteder hun en internasjonal arrestordre. Kampen om utlevering til Sverige starter, og Assange får husarrest i Storbritannia.

28. november: Wikileaks publiserer «Cablegate»: over 250.000 amerikanske ambassadenotater som blottlegger USAs utenrikspolitikk og diplomati gjennom flere årtier. Også dette materialet stammet fra Mannings lekkasje. I tillegg til The Guardian, New York Times og Der Spiegel, som allerede har trykket Wikileaks-materiale, publiserer El País og Le Monde 220 «kabler».

2012

30. mai: Britisk høyesterett dømmer Assange til utlevering til Sverige.

19. juni: Assange søker tilflukt i Ecuadors ambassade.

16. august: Ecuador innvilger politisk asyl til Assange.

2013

18. juni: Assange sier til pressen at han ikke tør å forlate ambassaden selv om etterforskningen i Sverige eventuelt legges ned. Han frykter han vil utleveres til USA om han forlater ambassaden. Teorien blir av flere avfeid som paranoia.

2015

13. mars: Assange avhøres av svensk politi på ambassaden.

Juli: Wikileaks avslører at det amerikanske etterretningsorganet National Security Agency (NSA) har overvåket Ban Ki-moon, François Hollande, Angela Merkel og flere verdensledere.

13. august: Anklagen om seksuelt overtramp foreldes, men voldtektsanklagen består.

Gjennom året publiserer Wikileaks hemmelige dokumenter fra forhandlingene om handelsavtalene Tisa og TPP.

2016

5. februar: Et ekspertutvalg i FN fastslår at Assange de facto er vilkårlig varetektsfengslet av Storbritannia, ettersom han vil arresteres om han forlater ambassaden.

19. mai: Sverige legger ned voldtektsetterforskningen.

Juli: Wikileaks publiserer 20.000 e-poster fra Det demokratiske partiets nasjonale komité (DNC) som avslører at partiledelsen favoriserte Hillary Clinton som presidentkandidat og prøvde å sabotere Bernie Sanders.

Oktober: Wikileaks publiserer 2000 e-poster fra Clintons valgkampsjef, som blant annet blottlegger Clintons bånd til finanseliten på Wall Street.

2017

17. januar: Obama benåder Manning etter sju år i fengsel.

7. mars: Wikileaks publiserer «Vault 7», som avslører CIAs omfattende spionasjemetoder.

21. april: USAs daværende justisminister Jeff Sessions sier en arrestasjon av Assange er «en prioritet». CNN melder at USA forbereder tiltale mot Assange.

Desember: Assange innvilges ecuadoriansk statsborgerskap.

2018

April: DNC framlegger søksmål mot Wikileaks for publiseringen av DNC-e-postene.

15. november: Ved en glipp avslører USAs justisdepartement at de har tatt ut en hemmelig tiltale mot Assange.

2019

Mars: Wikileaks oppsøkes av utpressere med overvåkingsmateriale av Assange og krever minst 3 millioner euro i løsepenger.

10. april: Spansk politi pågriper utpresserne og starter etterforskning av overvåkingen på ambassaden.

11. april: Britisk politi pågriper Assange i ambassaden i London, på klarsignal fra Ecuador. Assange har tilbrakt totalt 2494 dager i ambassaden.

Mai: Assange dømmes i britisk rett til 50 ukers fengsel i for brudd på kausjonsbetingelser. Svensk påtalemyndighet gjenåpner voldtektsetterforskningen. Manning fengsles for å ha nektet å vitne i USAs Assange-etterforskning.

13. juni: Den britiske regjeringen godkjenner USAs utleveringsbegjæring. Dermed skal rettssystemet fatte den endelige beslutningen.

30. juli: DNC taper rettssaken mot Wikileaks.

22. september: Assange har sonet ferdig kausjonsbrudd-dommen, men slippes ikke fri.

21. oktober: Rettsmøte der Assanges advokater ber at behandlingen av utleveringsbegjæringen til USA utsettes, grunnet Assanges begrensede muligheter til å forberede seg.

1. november: FNs spesialrapportør for tortur, Nils Melzer, sier Assange kan dø grunnet langvarig psykisk tortur.

20. november: Svensk påtalemyndighet henlegger voldtektsetterforskningen for tredje gang.

20. desember: Assange skal vitne i en spansk domstol som etterforsker spionasjeanklagene mot UC Global, via videolink.

2020

25. februar: Rettshøringen om utleveringsbegjæringen av Assange til USA starter.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: