Kroatia

.

Av Dario Flo

.
Ok, i dag er tema Kroatia. De vinner. Jeg tror på Kroatia, de er ustoppelige, som hunder, som har kommet opp fra undergrunnen, disse Hajduks har kraft til å velte nok et imperium, som de har gjort før, i VM Russland og England, nå står Frankrike for tur.
Yeah! Kroatia er likevel ikke mitt team, det er å forstå som en krampefotball, ikke skjønt, men meget spesifikt sunn fotball i seg selv, de spiller Fotball, de sprader ikke. De skal vinne. Ild i blikket. Flott!
Ustasja, den fascistiske nasjonale bevegelsen i Kroatia i mellomkrigstiden, er å betrakte som det samme som Nasjonal Samling i Norge, og de er også en kraft i dette landet.
Utrolig så dette fascinerer! Jeg var i Jugoslavia 1983, dagens Kroatia, i en badeby og besøkte Split og Dubrovnik, en overnatting hver, alene, og denne fortellingen går på dette landets kraft, underdog til Italia i Romertiden og noe med den venezianske koloniseringen nedover kysten med Dubrovik, senmiddelalderen, der pengemakta satt i Italia, i rike familier som Medici og jeg ser denne herrefolkmentaliteten som er katolsk,
Pavemakta var i rike klaners hender, sånn var det, paven legitimerte deres kolonialistiske utbytting.
Der ligger det, den slaviske motstandskamp mot det romerske overherredømme er Kroatia.
Leve Kroatia!

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: