Maktblåsa

Maktblåsa er inspirert av de historiske Jeriko-trompetene. Med den kan du varsle om urett, blåse liv i motmakta, blåse i makta eller ganske enkelt gjøre som de trompetspillende prestene: blåse makta over ende. Den ser til forveksling ut som en helt vanlig festblåse, men la deg gjerne lure hvis du liker å bli overrasket.

Introduksjon

Ifølge bibelen greide Josva og hans følge, på en mirakuløs måte, å få de sagnomsuste murene rundt Jeriko til å kollapse med lyden av trompeter. Det fortelles at innbyggerne i Jeriko lo og hånte Josva for hans bruk av utradisjonelle metoder som, foruten en god porsjon tålmodighet, involverte intens bønn og syv trompetspillende prester som sirklet rundt de mektige bymurene i dagevis.

Inspirert av denne historiske hendelsen og det engelske begrepet «whistleblowing», har vi utviklet Maktblåsa. Den kan brukes for å varsle om ulovlige, uetiske eller kritikkverdige forhold på en arbeidsplass eller i en organisasjon. Har du sagt fra, men ikke blitt hørt gjennom de vanlige kanalene, kan varsling være neste skritt.

Varsling kan betraktes som et viktig demokratisk prinsipp og bidra til ansvarlighet i privat og offentlig virksomhet. I beste fall kan det føre til at de kritikkverdige forholdene utbedres eller endres, men ofte blir varsleren møtt med en passiv og unnvikende ledelse som ikke handler før saken når mediene.

Bruksanvisning

Maktblåsa kan brukes mot makt- og myndighetspersoner av ymse slag for å rette oppmerksomhet mot urettferdighet og for å motvirke avmakt. Lag en felles aksjon for en sak du brenner for og blås i makta, men ikke i fellesskapet. Maktblåsa kan også brukes som en munter avledningsmanøver når du støter på en nidkjær trikkekontrollør eller en nedlatende saksbehandler hos skatteetaten eller NAV: ta fram blåsa og blås i vei.

Uansett hvor fristende det måtte være, må du ikke la blåsas ytterpunkt komme i berøring med noen myndighetsperson, da du kan risikere å bli tiltalt for kroppskrenkelse. Gjør deg derfor kjent med blåsas rekkevidde i trygge omgivelser før du tar den med deg ut.

Maktblåsa kan også brukes som tåkelur for trygg navigering i tåkehavet som de nyliberalistiske tenketankene omgir seg med. Les mer om dette under Sand i maskineriet.

Advarsel

Vær oppmerksom på at varsling ikke er risikofritt og kan ha uante konsekvenser. Som varsler kan du bli møtt både med oppmuntring og takk, men du risikerer også å bli rammet av kritikk. Det er ikke uvanlig at formelle eller uformelle sanksjoner blir rettet mot varslerne istedenfor forholdene det varsles om. Edward Snowden og Julian Assange er noen av de mest kjente eksemplene på at varsleren blir forfulgt og straffet.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: