Mens vi venter (på 2020)

Tenk deg at du våkner opp i din egen drøm i din egen by og du befinner deg plutselig utenfor Hoved-Deichman i Oslo.

Tekst: Thale Husemoen  Foto: Per Arild Skorgen

Bak ryggen din henger det en klokke på en bygning i Grubbegata uten visere, etter 22. juli. Men du vet at den andre klokken fikk reparert sine visere etter den samme fatale dagen, du husker ikke om denne klokken som henger lett synlig fra Youngstorget mistet kun den ene viseren, nei, men den var uten visere, en lang stund den også. Husk at du har våknet opp i din egen drøm i drømmen, så hukommelsen er flyktig. Trappene opp er velkjente, søylene likeså. Studenter og andre mennesker forlater biblioteket og kommer inn sammen med deg, noen haster forbi, andre går enda tregere opp trappene enn deg. Du fortsetter trappene opp, du vet hvor du skal, forbi barneavdelingen. Når du passerer diskene hvor bøker scannes og lånes, merker du at det er lyst og rart i hele rommet, som er høyt som i et kirkerom, men bredere og lettere… her er gud i alle i bøkene og i historiene og i selve historien. Nå skjønner du for alvor at du har drømt i din egen drøm, for når du sveiper blikket over bokhyllene og bokreolene, ser du bare hvitt hvitt hvitt. Ingen forfattere eller forlag, i forskjellige skrifttyper eller farger, alle bøkene er vendt innover, du får en tristhetsfølelse i hele kroppen, vet med deg selv at du ikke får svar hvis du spør. Og når du våkner i din egen seng kjenner du at følelsen i kroppen er tyngre enn et lett teppe av sentimentalitet.


”Deichman bibliotek er Oslo kommunes folkebibliotek. Det er Norges største folkebibliotek og et av de eldste bibliotekene i Norge. Det ble grunnlagt i 1785 i Oslo. Grunnlaget var Carl Deichmans boksamling på 7 000 bøker og 150 manuskripter, gitt som testamentarisk gave. Biblioteket åpnet 12. januar 1785.”
wikipedia

”Hovedbiblioteket skal snart pakke ned samlingene og flytte fra Hammersborg til Bjørvika.
På hverdager kl. 13.00 kan du få omvisning i Hammersborg-bygningen før vi flytter i 2020!
Vi tar deg med i de gjemte magasinene, forteller om byggets historie og veien til nytt bibliotek.
Hilsen Deichman Hovedbibliotek.”

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: