Minispray for miniaksjoner

Hvordan skal man komme til orde om naturødeleggelser og urettferdighet når det å ytre seg i det offentlige rom er forbeholdt de som har råd til reklameplass? Hvis man ønsker å formidle noe på andre flater enn de som er beregnet på reklame – f.eks. på vegger, gjerder og lyktestolper, blir dette regnet som kriminell forsøpling, og man risikerer en saftig bot.

Introduksjon

Det er verdt å dvele litt ved følgende selsomme fenomen: Når personer og selskaper gjennom kommersiell rovdrift på naturen forårsaker masseødeleggelse og død, anses aktiviteten som lovlig og helt innafor, mens når personer og grupperinger henger opp plakater der det informeres om det samme, regnes det som kriminell forsøpling. Mye tyder på at FNs generalsekretær, António Guterres, har grublet over samme paradoks:

«Klimaaktivister opplever å noen ganger bli fremstilt som farlige og radikale. Men de som utgjør den virkelige faren, er landene som øker produksjonen av fossilt brensel.»

Innhold

Malingsspray i hendig lommeformat

Bruksanvisning

Klekk ut et suverent slagord eller et snedig motiv som kan skape en bevegelse, formidle informasjon eller få folk til å undre seg. Skaff en takeaway-pizzaeske og skjær ut den planlagte teksten eller motivet med en skalpell. Ta på deg lue (unngå hette), ta med deg pizzaeske-sjablongen (bær esken som om den skulle inneholde en pizza) og sprayboksen og oppsøk en egnet flate – f.eks. et strømskap (se s. 18 i TB nr. 2 – 2022) – på et rolig tidspunkt. Mal raskt opp motivet og forlat åstedet.

Det er også helt i orden å spraye direkte og uten sjablong. Graffiti har vært en viktig uttrykksmåte til alle tider.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: