Tekst Gunhild Hofstad
Moskva Zoo på 90-tallet. Arne Egil Tønset bor der for en kortere periode med familien sin, og ser en isbjørn for første gang. I 35 graders varme. Isbjørner kan bare svette gjennom tungen, og der ligger et gigantisk, gulhvitt dyr og lider noe forferdelig…
En kald januarmorgen, et kvart århundre senere, treffer Tønset en litt for travel kollega på et bilverksted i Tromsø. Kollegaen har fått en forespørsel om å skrive en bok om isbjørn, og nå gir han spontant oppdraget videre til Tønset. Det kan vi som lesere være glade for. Kollegaen ville også muligens ha skrevet en bra isbjørnbok, men Tønsets bok er den som ble skrevet, og den er en fryd å lese. Dette er hans 31 små, personlige beretninger om møter med isbjørn, flere av dem egenopplevde. Hvert kapittel begynner med et bilde, og 20 av bildene har Tønset tatt selv. Noen av tekstsnuttene gjør det vondt å lese, som den fra Moskva Zoo.
Man antar at det fins minst 20 000 isbjørn i verden i dag, men noe nøyaktig tall er det umulig å estimere. Rundt 90 % av dem er vandrebjørn, 10 % holder seg i samme nærmiljø hele livet. Isbjørnene går i hi for et halvt år om gangen, og da spiser de ingenting. De taper rundt halve kroppsvekten sin i den perioden. Selv om binnen blir befruktet på våren, så begynner ikke egget å vokse før på høsten. Vanligvis føder hun to unger på et halvt kilo hver når en ny vår kommer, men vanligvis overlever kun én unge den første sommeren. Færre og færre unger vil overleve fremover, med de stadig tøffere livsvilkårene for kongen av den arktiske næringskjeden.
Har du hørt om Henry Rudi? Han var Norges isbjørnkonge i første halvdel av 1900-tallet, og skjøt det horrible antallet 713 bjørn i sin karriere. Isbjørnen rundt Svalbard holdt på å bli utryddet pga. fangsten, ikke bare Rudis, men alles. I år er det 50 år siden isbjørnen i Barentshavet ble fredet, og det er forresten 70 år siden den siste bjørnen ble observert i Fastlands-Norge, nærmere bestemt på Lille Ekkerøy i Øst-Finnmark.
Tønset forteller om langt mer enn isbjørn. Faktisk er linjene om isbjørn ofte få i et langt kapittel. Men han er en god dramaturg som bygger teksten opp til at nettopp de få linjene blir hvert kapittels høydepunkt. Jeg vil ikke at denne boken skal slutte. Mer, mer!
Litt mer: Du har neppe hørt om isbjørnfengsel før, og hva det er og hvor det ligger, det må du lese boken for å finne ut!
Et isbjørnliv – alene mot en varmere klode
av Arne Egil Tønset
207 sider
Kagge Forlag
2021