Nav-spillet

– De rykker stadig bakover i køen!

Konsept Redaksjonen

Korona-krisen kom beleilig for de som fikk ugunstig oppmerksomhet under mediedekningen av Nav-skandalen. Når Nav nå får spille rollen som den snille korona-julenissen som rundhåndet deler ut oljefondpenger, finner redaksjonen det tilbørlig å lansere dette spillet for å hindre at Navs sanne vesen går i glemmeboka.

FORBEREDELSER

Klipp ut spillebrikkene nederst på siden, og fordel disse mellom spillerne. Tegn eventuelt nye hvis flere vil være med. Klipp ut kortene, lim dem opp på kartong og stokk dem godt. Fordel lykkekortene utover lykkehjulet med tekstsiden ned. Plasser startkortene på startkortfeltet med tekstsiden opp. Plasser sjanse-, fri- og superkortene på sjansekortfeltet med tekstsiden ned. (Lag gjerne nye kort for å komplettere spillet.) Les spillereglene nøye. Plasser brikkene i ludostartfeltet, let fram en terning og sett i gang.

SPILLETS MÅL

Målet er å forgjeves forsøke å oppnå hjelpen du har krav på fra Nav ved å klatre opp ydmykelsesstigen og inn i lykkehjulet. Vinneren kan kreve en klapp på skulderen av de andre spillerne.

SPILLEREGLER

Den fattigste eller mest marginaliserte spilleren begynner. Sjekk gjerne skattelistene, evt. epikriser hvis det oppstår uenighet. Kulturell kapital anses ikke som gyldig. Her er det bare hard valuta som teller.

For å komme seg ut av startfeltet må man slå 6. Hvis man slår et annet antall øyne, får man et startkort som viser tilsvarende antall øyne, og som angir grunnen til at man ennå ikke er på banen. (Kortene beholdes ut spillet eller byttes bort mot bestikkelser.) Hvis man senere slår samme antall øyne som kortet viser, inntreffer handling nr. 2, slik det er angitt på kortet, og man flytter ut til feltet med tilsvarende antall øyne.

Flytt rundt på brettet mot klokka. Hvis man havner på et felt med spørsmålstegn, skal man trekke et kort fra sjansekortbunken og rette seg etter kortets instrukser.

Klikk for å se kortene i større versjon.

En spiller som blir beordret til Gokk, flytter brikken sin til øyas nederste felt. På denne øya er det bare lov å snu der veiene ender. Man trekker sjansekort som normalt.

Havner en spiller på fengselsfeltet nederst til venstre, flytter h*n opp til høyre hjørne hvor fengselsoppholdet egentlig tilbringes. Andre er bare på besøk på dette feltet, og flytter videre.

En spiller som havner på feltet der ydmykelsesstigen begynner, kan (neste gang det er dennes tur) klatre oppover ved hjelp av terningkast. Hvis et sjansekort gir deg beskjed om å rykke fram til ydmykelsesstigen, er det til dette feltet du rykker. Det syvende trinnet er like pillråttent som det øvrige av Nav-systemet, og fører stigeklatreren ned på den ordinære spillebanen igjen. Man flytter rundt i lykkehjulet etter hvilke antall øyne terningen viser, og kan flytte i begge retninger. Skjebnen som angis på lykkekortene blir under spillets gang stadig mer kjent, og det kan jo være en fordel.

Hvis en spiller har et super- eller frikort, kan dette benyttes strategisk under spillets gang, men må legges inn i kortbunken etter bruk.

Last ned og skriv ut spillebrett og spillkort.
spillebrett (pdf, åpnes i ny fane) >>
spillkort (pdf, åpnes i ny fane) >>

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: