Parkmanualen

[mp3j track=»https://torggatablad.no/wp-content/uploads/2012/04/parkmanualen.mp3″] Tuanjiehu Park, Beijing, Kina

I Beijing bor vi i torggata. Den heter ikke Torggata, men gata er torget til området Tuanjiehu. Tidlig hver morgen trilles kjerrer og boder på plass. Fram til kl. 11 kan man få kjøpt fersk fisk, sopp, frukt og grønnsaker, sukkerrør, tre- og skinnvarer der. Så trilles varene vekk igjen og gata blir spylt rein.

Tuanjiehu er et rolig boligområde preget av middels lave blokker på seks-sju etasjer. Skyskraperne ligger et stykke unna. Det meste av områdets butikker og spisesteder ligger samlet i xxx road, som også Tuanjiehu-parken ligger ved.

Tuanjiehu betyr visstnok unionens innsjø, så kanskje det har vært en naturlig innsjø her en gang. I parken, som er på 12 hektar (ca 17 fotballbaner á la Ullevål), er 5 hektar av arealet vann. Parken ble bygget av områdets befolkning på dugnad i 1958 og ser fortsatt ut til å bli vedlikeholdt gjennom frivillig innsats.

Folk bor trangt i Beijing, så uterommene, og da særlig parkene, er en viktig utvidelse av hver enkelts personlige spillerom. Her går besteforeldrene tur med sitt høyt elskede enebarnebarn. Grupper trener sverdkunst, taichi, og synger karaoke sammen. Andre igjen renser de kunstige innsjøene med lange hover, spyler trafikkstøv av trærne og planter blomster.

Om man velger å spille trompet, lufte kanarifugen sin, meditere eller spille mah jong, så skjer alt fredfullt side om side, fra parken åpner klokka seks på morgenen til den stenger igjen klokka ti på kvelden.

Her er en manual på hvordan man bruker en park i Beijing:


[nggallery id=1]


Tekst og foto: Rita Leppiniemi og Hege Vadstein
(leppiniemi.net og (afterlove.org)

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: