Pepperkakevoodoo

Nyliberalismen er med sin dynamiske og mangslungne form vanskelig å få has på. Pepperkakevoodoo er et suverent redskap mot de skadelige konsekvensene av nyliberalistisk ideologi. Gjennom å utføre dette ritualet, som har en påviselig avmaktsdempende effekt, kan du vende den dårlige energien noen har påført deg, samfunnet eller kloden, tilbake der den hører hjemme.

Introduksjon

Inspirert av den franske revolusjonen kjempet slavene på Haiti for landets uavhengighet, noe det ble 1. januar i 1804. Det ble også det første landet til å forby slaveri. Ingen av landene omkring ville anerkjenne Haiti som selvstendig stat av frykt for at opprøret kunne inspirere deres egne slaver.

Til slutt gikk Frankrike i 1825 med på å anerkjenne Haiti mot at landet betalte en gjeld til Frankrike på 150 millioner francs for Frankrikes «tap av eiendom», dvs. slavene. Dette er eneste gang i verdenshistorien at den som har vunnet en krig, har måtte betale erstatning til den tapende part. I over hundre år strevde landet med å betale tilbake denne gjelden, som tilsvarer ca. 200 milliarder kroner i dagens verdi. Den er fortsatt årsaken til Haitis misære.

Etter år 2000 anmodet Haiti Frankrike om erstatning for den urett som ble slavene til del, men det er ennå ikke kommet noe svar fra Elysée-palasset. For mange synes situasjonen håpløst urettferdig, men på Haiti har de heldigvis andre metoder å ty til når alle diplomatiske dører virker stengt.

Voodoo er en religionsform som praktiseres blant etterkommere av slaver i flere karibiske land. Den har røtter tilbake til flere tusen år gamle vestafrikanske naturreligioner og er blandet opp med katolisisme. Den er et konglomerat av flere tradisjoner og trosretninger, noe som gjør den meget dynamisk og samtidig vanskelig å få grep om, men desto bedre egnet som redskap mot nyliberalister, nyliberalistisk ideologi eller de skadelige konsekvensene av den.

Pepperkakevoodoo – en velprøvd nordisk variant – egner seg ypperlig for å uskadeliggjøre alle slags plageånder og maktmisbrukere; det være seg nyliberalister, markedsliberalister, eller enhver annen som i ren egoisme fremmer holdninger som sår splid, river ned demokratiske institusjoner, driver hensynsløs privatisering av offentlige goder, utnytter offentlig infrastruktur eller felles naturressurser, eller det kan være en surmulende skatteflyktning. Mangler du ideer, kan du alltids ta en titt i fargeleggingsheftet.

Innhold

Liten pepperkakemannform og en pose med ferdigblandet mel, sukker og krydder – kun væske og litt smør eller margarin må tilsettes.

Bruksanvisning

Tenk på en person du mener utnytter fellesskapets ressurser eller som på en eller annen måte er skadelig for kloden, som sår splid eller bryter ned demokratiet, knuser fagforeninger, mangler empati eller evne til omsorg. Konsentrer deg om denne personens dårlige energi mens du gjør følgende:

1. Forvarm ovnen til 190° C og smelt 0,5 g smør eller margarin i en liten kjele.

2. Miks inn 0,75 ml melk (plantebasert melk går også fint).

3. Tøm posens innhold i kjelen og rør rundt til du har fått en fast deig.

4. Tilsett et hemmelig objekt som har tilknytning til personen du vil ramme. Hvis du ikke kan komme på kloss hold og skaffe biologisk materiale, kan det også duge med et avisbilde eller et navn skrevet ned på en liten lapp.

Vi har prøvd og det fungerte for oss. Bare vær tålmodig, av og til fungerer det så godt som der og da, andre ganger går det opp for oss at det tok noen år. Tro!

5. Kjevl ut deigen.

6. Bruk pepperkakeformen til å stanse ut en menneskefigur.

7. Stek i 13 min. på 190° C.

8. Avkjøl på rist.

9. Dekorér med melisglasur til kakefiguren ligner på den du vil sende dårlig energi tilbake til.

10. Ta med deg kakefiguren til en kirkegård (helst ved fullmåne – da er det best arbeidslys).

11. Lag en valgfri rituell oppstilling, for eksempel med noen stearinlys eller blomster.

12. Påfør kakefiguren ønsket skade mens du forbanner målpersonen. Vær konsentrert.

13. Forlat åstedet. Ikke se deg tilbake.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: