Ra, ra, Rasputin!

Ra, ra, Rasputin!

Kanskje Durek ikke var fra det gamle Egypt og ble kalt for Farao, som han gjerne vil ha det til? Kanskje han rett og slett var Rasputin i sitt forrige liv, er blant de spørsmål Husemoen stiller seg i denne epistelen.

Tekst Thale Husemoen

Grigorij Rasputin (1869–1916).
Foto: Wikipedia.

Den russiske såkalte mystikeren, sekt-mannen som innyndet seg hos Tsarinnen og var med på å velte maktveldet. Med intense øyne, skjegg og langt hår fra begynnelsen av forrige århundre, stirret han inn i kamera. Rasputin som kunne helbrede det ene og det andre. Og discobandet Boney M har jo da skrevet om denne fyren, denne historiske skikkelsen. Året var 1978, coveret var bandmedlemmene i verdensrommet med skinnende sølvdresser i discolys! Jeg tenker på Durek, kan jo ikke annet.

Så det er ikke første gangen en shady fyr kommer med påstander om helbredelse og med crazy teorier om egne evner, og går den raskeste ruta uten kompass og finner frem til slott eller palass, eller en villa i Lommedalen. Det er en del teorier og analyser og faktiske direktehendelser som viser til at Rasputin var med på å velte tsarriket, ikke bare myter, altså – selv om Boney M sang ra, ra, Rasputin da undertegnede var seks år gammel og fikk sin første ekstatiske musikkopplevelse. Det holdt lenge med sølvdresser og verdensrommet for en som var klar for plutselig oppvåkning om at det finnes noe mer og spennende bortenfor alle barnerimene.

Hvem var Rasputin?
Grigorij Rasputin var en russisk munk av bondeætt fra Tobolsk i Vest-Sibir som i årene før og under første verdenskrig fikk stor innflytelse ved det russiske hoffet og bidro til monarkiets undergang. Han opptrådte som legpredikant og mirakeldoktor, og tsaritsa Aleksandra Fjodorovna var overbevist om at han kunne helbrede sønnen, tsarevitsj Aleksej, som led av en alvorlig blødersykdom.

Hokus pokus!
Rasputin gjorde seg særlig sterkt gjeldende under første verdenskrig, da ministere og høye befalingsmenn ble utnevnt etter hans anbefaling. Hans livsførsel, som var dominert av seksualitet, alkoholmisbruk og religiøs mystisisme, vakte stadig større forbitrelse, og han ble tatt av dage i desember 1916 av en gruppe monarkistiske attentatsmenn.

Kanskje Durek ikke var fra det gamle Egypt og ble kalt for Farao, som han gjerne vil ha det til? Kanskje han rett og slett var Rasputin i sitt forrige liv, og Märtha, tsaritsa, tsarinnen, som lot seg forføre av en fyr med usedvanlige evner og som har direktekontakt med både engler og demoner?

Sitat fra sangen, verdensrommet, discoscenen, året 1978, fritt oversatt:

Rasputin
Rasputin rula Russland på sin måte og ga faen i tsaren. Han var en konge når han hadde en dame fra de rike klasser å klemme på.

Hey, hey, hey, hey, hey, hey!

For tsar-dronninga, var han ingen sjarlatan, for hun hadde hørt hva han hadde gjort
– hun trodde mannen var en healer med ekte guddommelig kraft, en mirakeldoktor!
At han hadde evnen til å helbrede hennes sønn! De sier at hun var elskerinnen hans, ra ra Rasputin, skukke tru.

Ra, ra, Rasputin.
Ra, ra, Rasputin.

Hey, hey, hey!

Kilde: wikipedia.org

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: