Reguleringer

Reguleringer

Om de nesten uregjerlige følelsene, og om de noen ganger uhelbredelige uregjerlige.

Tekst Thale Husemoen Illustrasjon Mariano Pignatiello

Føler du deg kanskje litt frustrert og voldelig til sinns i dag, kanskje litt slem og avvisende i tillegg? Eller mild og imøtekommende og veldig snill i blikket? Noe midt imellom? 

Regulering av følelser, alt handler om dét. Aggresjonen eller de andre følelsene må kanaliseres, enten den er sorgbasert eller oppstått av andre grunner. 

Men føler du deg kald, til tider, spiller du skuespill, varm den ene dagen og kald den andre dagen? Da regulerer du følelsene dine, på bekostning av andre. Da kan det hende du er noe som heter manipulerende. Gjør du andre mennesker usikre, med hensikt? Da kan det hende du bruker folk.

Slår du på sjarmen når det trengs, er du verdens beste lytter når du vil, når du selv trenger en lytter, og lar den andre tømme seg først? Har du alle disse egenskapene, vil nok noen ha det til at du er narsissist. Mange narsissister anklager andre for å være det samme. Noen ganger er det to narsissister i et forhold, da er det lett å anklage hverandre for narsissisme. Kanskje det bare er snakk om en kontrollfreak og en drama queen, det kan være heftig og ødeleggende nok det. På en måte er narsissisme et forstadium til sosiopati, selv om ikke all hasjrøyking fører til heroinmisbruk, for å bruke en rusanalogi. 

Jager du etter sterke opplevelser, tar du ikke hensyn til konsekvensene av dine handlinger? Kan du skru av og på følelsene som en kran etter omgivelsenes krav og for egen vinnings skyld, ja, da er du styrt av eget begjær, slukking av tørste, et evig jag etter stimuli. Føler du et enormt tomrom når du er for deg selv, bare som et ekko av et menneske? Du bærer på et tomrom ingen menneskelige relasjoner kan kompensere for. Du har et sort hull i deg, du mangler egen kjerne, et Selv, en dypere personlighet. En «la puta», en brønn uten bunn, en fortapt sjel som bruker andre mennesker. Dere er uhelbredelige, sier de lærde. Noen blir mildere med årene, eller så bare forsvinner enkelte som flak i luften, som en brent avis. 

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: