Rimbaud

https://www.grusomhetensteater.no/2017/01/i-is-another-rimbaud-i-afrika/

Vandring
Grusomhetens teater framfører I is another 26. Januar til 11. Februar. Det er om dikteren Arthur Rimbaud som dikta i tenårene og senere reiste ut i verden som handelsmann. Arthur Rimbaud er oppfatta som en av de største dikterne i historia, og ble kolonialist på Afrikas horn og vandra inn i ulendt terreng og oppdaga land europeerne ikke hadde vært i før og drev med vitenskap og lærte seg flere språk.
Mr. Rimbaud er en kultfigur i verden, og hans Illimunasjoner er beundra for hans selvstendighet og modernisme og ukunstlethet og varme. En pioner.
Rimbaud var en meget magisk personlighet og han var en folk var redd for og uhyre fascinert av og han var en som ikke kunne leve uten empati for andre mennesker.
Han var fra nord i Frankrike ved den belgiske grensa, kom til Paris og ble kammerat med dikteren Paul Verlaine og havna i tumulter i Paris rundt 1870 Pariserkommunens tid og hva skjedde da.
Uten internett vandret han rundt og skrev dikt om vandringsmannen og begynte å vandre verden rundt selv.
Vandring, flyktning, det å se dette feltet som er verdens historie, der mennesker har forlatt opphav og drevet dank og drevet med dop og drevet rundt hele tida fra sted til sted fra standpunkt til stanpunkt er det Grusomhetens oppfører i stykket I is another av Lars Øyno.
Grusomhetens teater er et forsøk på sjamanisme i teater, etter min oppfatning. Her man betrakter en fransk kolonialist, som reiste ut og hva han gjorde der var å få amputert beinet. Vandreren mista et bein og døde 37 år gammel.
Født 1851, og det å se hans samtid er et poeng der man snakka sammen her og der og i Paris og man skjønner skikkelsen eklatant ut fra tidens revolusjonære varme.
I Frankrike møttes Karl Marx, Proudhon og Bakunin, utvekslet meninger og man har en greie som er den franske revolusjon som bakgrunn, russiske Bakunin var adelsmann og anarkist og mer var det polske folk i eksil her og Chopin og i det hele tatt merkelig for oss i dag.
Tiden etter franske revolusjonen som avfødte Wergeland i Norge, Mickiewicz i eksil fra Polen og i det hele tatt Charles Darwin 1850 og Gustav Flaubert samtidig, med Madame Bovary, dette er ikke å fornærme noen for man kommer fra en bakgrunn alle.
Kunsten og virkeligheten, Goethe skrev Dichtung und Warheit, diktning og virkelighet, og det å virke i virkeligheten drev Rimbaud med.
Nei unnskyld Goethe skrev Diktning og Sannhet, det er statisk, diktning og virkelighet er Grusomhetens teaters tematikk, hvordan virke i verden etter å ha gjort kunst som forarbeid. Anbefales!

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: