En for alle – og alle går til den

Skal en bokhandel være solidarisk med de som er viktigst, gjør den det best alene. For det er forfatterne og kundene som er bokhandlerens viktigste allierte.

Tekst og foto: Arvid Sivertsen

Tråkker du uforvarende inn i en kjedebokhandel må du se deg for. Hvis ikke snubler du lett i stabelen av håndbøker om sex, som byr seg fram på den første pallen. Forserer du denne er neste hinder en pyramide med allehånde kokebøker. Kyndig ført i pennen av en medierådgiver og signert av en kjekkas fra fjernsynsprogrammet «ex on the beach» eller ei veldreid blondine fra «Ullared». Faglig helt på høyde med Eivind Hellstrøms gitarbok.

Klarer du disse to så kommer den tredje og siste testen. Et bord med botemiddelet mot pyramide nummer to. For kjedeforhandlerne vet at for mye mat slett ikke er bra for sexlivet. Så velkommen til Fedons bord og slankelitteraturen.

I Arendalsgata på Sagene har vi en butikk hvor et ungt par selger ordentlige bøker. De blåser i om du er feit og bryr seg fint lite om hvem du ligger med eller hva du spiser. Ikke har de boken om Vendela Kirseboms kremete vei til indre sjelefred, eller den om løken til Jørn Hoel.

Det de derimot har er hyller fra gulv til tak fylt opp med litteraturens nye stemmer. Stemmer som er så nye at de av og til kommer lys levende inn i butikken og holder lesekvelder eller skrivekurs. De har til og med eget veggmaleri og flere hyllemeter med poesi enn de har hyllemeter med glansbilder, viskelær og duftlys.

Alle er velkommen til denne oasen for ord og tanker. Ut over høsten skjer det mye, til og med en egen litteraturfestival. Sagene Bokhandel finner du både i Arendalsgata, på nett og i sosiale media.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: