Si Pønk til Jula!

Julepønk er en mariginal understrømning i det rare universet av allting pønk,

Julepønk er en mariginal understrømning i det rare universet av allting pønk, og interessen for denne sjangeren er bortimot fraværende hos vårt nøye utvalgte og topp kvalifiserte panel i denne hektiske førjulstiden.

Tekst Harald Lange Foto Åse Karlsen

Likevel har den lokale pønk-artisten Ronny Pøbel funnet det opportunt å gå hele veien langs disse lite oppgåtte og ofte nedsnødde sledestiene med sitt nye album «Julestjerner – en julekalender».


Ronny Pøbel. Julestjerner – en julekalender. Voices of Wonder. 2019

Norgesrekorden i egenproduserte julesanger synes sikret iom dette albumet, med 24 nye låter. Sammen med de 13 tidligere utgitte låtene på juletema kommer Pøbel&co opp i en total på 37. Innholdsmessig er det som man kan forvente, velspilt og velprodusert vegg-til-vegg-pønk med Ronny’s livsanskuelser i sentrum. Dette er helt i tråd med den standarden Ronny er kjent for, og skiva vil funke i de fleste hjem hvor han er innafor fra før. God hælvetes jul.


Om man er hypp på å pønke opp jula, og kanskje ikke synes Ronnys Feelbad X-mas vaganza gjør hele nytten,finnes det et variert utvalg av alternativer som kan bidra til en utvidet opplevelse.

Dømt. Rudolph is a drunk. Dømt Forlag.

Det andre albumet til Marit Brovig’s Dømt var av alle ting et julealbum, med et knippe av låter som på de forskjelligste vis relaterer til midtvintershøytiden. «Feelbad» er en gjennomgangstone også her, det er passe langt fra Glade jul. På den annen side er låtene ofte både dansbare og fengende og man synger med på låter som 7slag, Presents, tittelkuttet og Merry Fucking Christmas. Brovig har muligens et traumatisert forhold til julenissen, i hennes sanger Ho!Ho!Ho! og Santa Fucked You framstår han som en kjip og guffen fyr som ikke bringer noe godt med seg. De 14 låtene vasser avgårde i Dømt’s vante gla-sinna pønk’roll stil, variert og fengende nok til å holde interessen ved like fra låt til låt.


Laserguys. Ho’ Ho’ Ho’. Prostata Rec. 2008

Si grindcore til jula! Dette bandet av solide lokalpatrioter fra Hommelvika lagde denne fantastiske godbiten av en juleskive i 2008, og jeg roste den til hælvete og tilbake da. Det er en glede å kunne konstatere at den fortsatt står seg som en tidløs juleklassiker, omenn for svært spesielt interesserte.


Scum de la Norvege. O’scum med din glede. Laffen Rec. 2009

Steinkjers gamle pønk-sjefer har med sitt julealbum valgt å gjøre samvittighetsfulle pønk-versjoner av kjente julesanger. Med noen få unntak «deilig er mor di, prektig er far din») formidler de, forsøksvis og tildels svært vellykka, det originale budskap i et knippe kjente julesanger. Utvalget spenner fra «jeg er så glad hver julekveld» og «deilig er mor di (aka jorden)», via Prøysens «julekveldsvisa» til «o helga natt» og «little drummer boy», slik du aldri har hørt dem før. (Forbehold om sistnevnte som kan ligne litt på Bad Religion’s versjon av samme låta.) Denne skiva redda jula for undertegnede i 2010, og har vært en tilbakevendende favoritt for høytiden siden.


Vandals – Oi! To the World. Kung Fu Rec. 1996

Vandals’ julealbum er en favoritt blant mange, og blant de mest populære skivene i sjangeren. Kun originale låter.


Bad Religion – Christmas Songs. Epitaph. 2013

Det er for mange en selvmotsigelse at BR gjør samvittighetsfulle versjoner av kjente julesalmer, men det svært velspilte og velproduserte resultatet overbeviser på alle måter. BR’s egen «American Jesus» er bonus.


Crass, with Captain Sensible – Merry Crassmas. Crass Rec. 1981

Denne klassikeren fra 1981 er mer av et pionerarbeid innen elektro-pop enn pønk, per se. Litt sånn kjøpesenter-/heis-muzak stil over greia, med instrumentale drodlinger over kjente julesanger. På B-siden trår The Damneds Captain Sensible til med et motkulturelt foredrag om juletradisjonene, som vektlegger vegetarianisme som et alternativ og ender med å ønske kalkunspiserne et kvelende bein i halsen.

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: