Som duften av en drøm

bokomtale

Som duften av en drøm

«Siden science fiction ikke er hverdagskost innen norsk skjønnlitteratur, var det med stor spenning jeg kastet meg over boken med undertittelen ”kybernetiske fabler”», skriver vår anmelder.

Tekst Madhill

I 1741 publiserte Ludvig Holberg «Nils Klims reise til den underjordiske verden», en bok som kan kalles (Danmark-)Norges første fantastiske litterære verk. I moderne tid er Axel Jensen, Tor Åge Bringsværd, Jon Bing og senere Gert Nygårdshaug kjente litterære ikoner og bærere av den fantastiske litterære tradisjonen her til lands. Det er derfor med glede jeg registrerer at en yngre generasjon nå tar opp stafettpinnen og kaster seg ut i fabler om fremtiden.

Det er nettopp dette Bjarne Benjaminsen gjør i boken «Som duften av en drøm». Siden science fiction ikke er hverdagskost innen norsk skjønnlitteratur, var det med stor spenning jeg kastet meg over boken med undertittelen «kybernetiske fabler».

Allerede i første fortelling, av i alt 10, går det tydelig frem at dette er en bok om naturen og menneskets rolle i et teknologisk samfunn. I fortellingen treffer vi en naturkonservator som skal digitalisere en utmark som senere skal omformes til fritidsboliger for de urbane. Fortellingen skildrer en gruppe studenter og deres arbeidsleder i møte med en gruppe «asosiale» som naturligvis er fiendtlig innstilt til prosjektet. Denne fortellingen er dessverre verken spesielt spennende eller godt skrevet, men gir en forsmak på hva som kommer.

Man forstår først i neste fortelling at dette skal være en serie med dystopiske skildringer av menneskets utfordringer i en helautomatisert og teknologistyrt verden satt i 2048. En verden hvor mennesket er fremmedgjort og mangler kontakt med naturen. I stedet lever de mer eller mindre i virtuelle verdener gjort tilgjengelig gjennom hologrammer og nevrologiske forbindelser til datagenererte verdener. Dette er heller ikke spesielt nytenkende innen sjangeren.

Noen av fortellingene forstår jeg rett og slett ikke meningen med. Sur nedbør som brenner huden, hva skjedde med det grønne skiftet? Jobb på fabrikk, hva skjedde med automasjon? Det er en del slike detaljer som skurrer litt med min oppfatning av hva fremtiden har å by på.

Fortellingen om en sexarbeiders hverdag er derimot fascinerende og tankevekkende. Hvordan vil prostituerte jobbe i en verden hvor alle er koblet til nevralt stimulerende teknologi? Og hva skjer med personvernet når vi åpner opp nervebanene for inntrengende seksuelle tjenester? Denne historien er bokens høydepunkt og gir rom for både personbeskrivelser og refleksjoner som er fascinerende og underholdende. Rollen til «megacorps» og deres kyniske bakmenn løfter også fram interessante betraktninger som burde utforskes mer.

Det skal sies at science fiction er en krevende sjanger og at Benjaminsen er modig som tør å ta fatt på en slik krevende oppgave. Boken er på ingen måte dårlig, men heller ikke spesielt vellykket. Den kan sees på som et godt utgangspunkt for noe som har potensial til å bli banebrytende og tankevekkende. Benjaminsen bør på ingen måte slutte å fable om fremtiden. Han har til tider gode personlige perspektiv og har all grunn til å fortsette å skrive om hva fremtiden kan innebære.

… som duften av en drøm …
Kybernetiske fabler

Bjarne Benjaminsen
Illustrasjoner: Thore Hansen
134 sider
Orkana Forlag
2020

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: