Strøm julen inn

Landskapet av strømmetilbydere er så fragmentert at det koster en formue å abonnere på alle. Dersom du ikke har råd til å abonnere på tilbyderne som har juleunderholdningen du ønsker deg aller høyest, kan du innimellom munnfullene med julegrøt lese deg opp på Torggata Blads enkle tips.

Tekst Redaksjonen

I 2015 fikk Rettighetsalliansen medhold på alle punkter i sitt søksmål mot norske internett-leverandører. Dermed måtte Telenor, Get, Altibox, NextGenTel og flere andre store norske nettleverandører sperre tilgangen til The Pirate Bay og en rekke andre nettsider som tilgjengeliggjør piratkopiert film og musikk. Dette, sammen med brukervennlige strømmeløsninger (som f.eks. Spotify), har gjort at piratkopiering har fått redusert utbredelse i Norge.

Heldigvis lever piratene fortsatt i beste velgående. Etter et kjapt søk vil du i løpet av få sekunder få satt i sving torrentfila til f.eks. den nye IT-filmen til Stephen King på torrent-klienten din, og minutter senere kan du snurre filmen på PC-en eller smart-TV-en.
Det samme gjelder direktestrømming av Champions League, Premier League, NHL, osv. Så må man jo også nevne forskningsartikler, fag- og skolebøker som mange ikke har råd til.
Lese tegneserier på trikken, likeså: enkelt.
Ved å ta noen enkle sikkerhetsforanstaltninger er ovennevnte innhold tilgjengelig uten at du risikerer å få virus og annen skit på devicen din.

1. Den tryggeste varianten, men som koster: De mest hardcore/paranoide nedlasterne kjøper et VPN-abonnement og vipps så er ip-adressen din skjult.
https://nordvpn.com/ er en VPN-tilbyder som blir anbefalt av tek-magasiner verden over, men forøvrig er det bare å google seg frem til det som passer deg best.

2 a. Opera-nettleseren har innebygget gratis VPN, men: Totalt sett gir Opera en betydelig mengde personvern og kryptering for de som har bruk for en VPN. Fordi Operas VPN bare fungerer i én nettleser, vil den andre aktiviteten din imidlertid ikke være sikker. Hvis du for eksempel laster ned torrent via ekstern programvare (som Utorrent), vil Internett-leverandøren og andre kunne se torrentaktiviteten din.
Hvis du deler ip-adresse med mange andre, f.eks. bofelleskap, skole, jobb eller andre, kan dette være løsningen for deg.

2 b. Firefox er en flott nettleser som kan konfigureres for mer privatliv og sikkerhet – se Firefox’ personvernveiledning.

3. Operas annonseblokkering og VPN er et must dersom du skal se på Premier League i jula, men: Hos 90% av piratstrømmetilbyderne møtes du av et lappeteppe av annonser. De er faktisk like ille som, eller, om mulig, verre enn norske nettaviser. Det kan også være fare for at skadelig bloatware blir forsøkt installert på devicen du bruker. Så husk å sette sikkerheten i nettleseren din på dagsorden før du prøver ut denne varianten. Dette er jo selvsagt noe folk burde gjøre uansett, siden alle de mest besøkte norske nettstedene installerer tracking cookies etc. på maskinen din. Dette er forsøkt regulert av EU via GDPR direktivet, men teknologien ligger milevis foran lovgivningen, så enn så lenge vinner de store mediehusene kampen mot vanlige folk som ikke er opptatt av digital hygiene.

For filmer, tv-serier og andre filer:
www.rarbg.to
https://eztv.io er også et godt alternativ.

For sport, særlig fotball:
https://www.soccerstreams100.com/
(Essensielt med ad-blocker)

For tegneserier:
https://readcomiconline.to
(Essensielt med ad-blocker)
Husk å kjøpe seriene du leser slik at du støtter serieskaperne!

For forskning og akademia:
http://academictorrents.com

Torggata Blad er et kompromissløst uavhengig blad og nettmagasin – en humoristisk, systemkritisk og informativ utgivelse som sparker til venstre og høyre, oppover og nedover og midt i balla.

Pr. 2023 er Torggata Blad et forum for en fargerik forsamling av bidragsytere med varierende interesser og orientering. Det er en rar og forhåpentligvis skjærende stemme i koret av norske magasinutgivelser.

Torggata Blad ble grunnlagt i 2007 av
Bror Wyller (forfatter og lege)

Torggata Blad er støttet av: